Letselschade bij psychisch letsel

Als slachtoffer van een ongeval krijgt u te maken met materiële en fysieke schade. Deze schade is voor iedereen zichtbaar en u kunt hiervoor vrij gemakkelijk een schadevergoeding claimen. Veel mensen kampen na een ongeval echter ook met psychisch letsel. U blijft na het ongeval bijvoorbeeld rondlopen met angstgevoelens of zelfs een depressie.Ook voor het psychische letsel kunt u een schadevergoeding claimen. De veroorzaker van het ongeval moet u namelijk compenseren voor de gederfde levensvreugd. Een schadevergoeding voor psychisch letsel heet ook wel smartengeld.

Weten hoeveel schadevergoeding u kunt krijgen na uw ongeluk?

Doe de test
Schadevergoeding bij psychisch letsel

Wanneer kan ik een schadevergoeding bij psychisch letsel claimen?

Om een schadevergoeding te claimen bij psychisch letsel dient uw letselschadezaak aan twee voorwaarden te voldoen. Een ander moet aansprakelijk zijn en de schade moet een gevolg zijn van het letsel.

Allereerst moet een ander dus aansprakelijk zijn voor uw psychische letsel. Wie er precies aansprakelijk is verschilt per zaak. Bij een verkeersongeval is dit vaak de partij die wettelijk aansprakelijk is voor het ongeval. Wanneer het ongeval in professionele sfeer plaatsvindt is dit vaak uw werkgever. In beide situaties zijn echter uitzonderingen te bedenken. Het is daarom van belang dat u juridische hulp inschakelt. Een letselschade jurist kan u helpen om de aansprakelijkheid te bepalen en aan te tonen.

Naast aansprakelijkheid moet er een verband zijn tussen de schade die u wilt verhalen op de aansprakelijke partij en het psychische letsel. Dit heet ook wel een causaal verband. Bij psychisch letsel kan het gecompliceerd zijn om het causale verband aan te tonen. U kunt namelijk geen fysieke schade tonen die u aan het ongeval overgehouden hebt.

Flyct helpt u bij de bewijslast voor het causale verband en de aansprakelijkstelling van de tegenpartij. Neem hiervoor vrijblijvend contact op met onze juristen. Wij zorgen ervoor dat u een eerlijke schadevergoeding krijgt.

Hoe hoog is een schadevergoeding bij psychisch letsel?

De hoogte van de schadevergoeding hangt af van uw persoonlijke situatie en in hoeverre het letsel uw leven beïnvloedt. Wanneer u bijvoorbeeld door het letsel overspannen bent geraakt en niet meer kunt werken, moeten de gemiste inkomsten meegenomen worden in de schadeclaim. De hoogte van dit bedrag hangt af van uw loon.

Omdat het vaak moeilijk is om een exact bedrag te noemen voor psychische schade wordt er veel gebruik gemaakt van jurisprudentie. Een verzekeraar of rechter kijkt dan naar vergelijkbare zaken in het verleden om op deze manier de hoogte van de schadevergoeding te bepalen.

Psychisch letsel claimen via een advocaat

Een letselschadezaak met psychisch letsel is een gecompliceerd proces. Op verschillende momenten in het proces is er juridische kennis nodig om een eerlijke schadevergoeding te kunnen claimen. Deze juridische hulp hoeft echter niet van een advocaat te komen. Dit misverstand bestaat nog wel bij veel mensen. Dit komt doordat het verschil tussen een advocaat en een jurist vaak niet duidelijk is. We leggen dit graag aan u uit.

Het verschil tussen een jurist en een advocaat zit vooral in de kosten die u moet betalen en in de mogelijkheden bij de rechtbank. Een jurist mag namelijk geen zaak voor de rechter brengen, een advocaat mag dat wel. In letselschadezaken is dit echter vaak niet nodig. Het overgrote deel van de zaken wordt opgelost met de verzekeraar van de tegenpartij. Daartegenover staat dat een jurist gratis voor u aan de slag mag. Een advocaat is verplicht om een vergoeding in rekening te brengen. U kunt het beste een letselschade jurist van Flyct in de arm nemen. Dit kan u een hoop geld schelen. Mocht het toch nodig zijn om een advocaat in te schakelen, dan zorgen wij dat uw zaak goed overgedragen wordt.

Smartengeld bij psychisch letsel

Bij psychisch letsel na een ongeluk heeft u vaak ook recht op smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor immateriële schade. Immateriële schade bestaat uit:

  • Psychische klachten
  • Lichamelijke klachten
  • Klachten na een ongeluk

De hoogte van smartengeld is niet eenvoudig vast te stellen en is afhankelijk van verschillende factoren. Het gaat om onzichtbare schade en het is lastig daar een bedrag voor te bepalen.

Voorbeelden uit de ANWB smartengeldgids

Letselschade bij psychisch letsel claimen

Heeft u psychisch letsel opgelopen en is een ander aansprakelijk? Twijfel dan niet en schakel direct een ervaren letselschade jurist of advocaat in.

Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder: 088 – 100 4300 of nieuweschade@flyct.nl
Of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Benader mij*