Waar moet u rekening mee houden?

Bij het vaststellen van smartengeld moet men letten op de ernst van het letsel, de medische kosten, emotioneel leed, verlies aan arbeidsvermogen, langetermijneffecten, leeftijd en geslacht van het slachtoffer, juridische overwegingen en mogelijke onderhandelingen met betrokken partijen zoals verzekeringsmaatschappijen.

smartengeld berekenen

Hoe wordt smartengeld berekend?

Naast de materiële schade bestaat de schadeclaim uit een schadevergoeding voor immateriële schade. Dit onderdeel bestaat uit de smartengeldvergoeding. Omdat immateriële schade voor iedereen verschillend is, gaat het berekenen van smartengeld iets anders in zijn werk dan de berekening voor de materiële schade.

Er wordt o.a. rekening gehouden met:

  1. Aard van de schade: Beoordeel de ernst van het letsel.
  2. Medische kosten: Inclusief huidige en toekomstige kosten.
  3. Mate van leed: Het fysieke en emotionele lijden van het slachtoffer.
  4. Verlies van verdienvermogen: Als het letsel arbeidsongeschiktheid veroorzaakt.
  5. Toekomstige gevolgen: Blijvende invaliditeit en andere langetermijneffecten.
  6. Leeftijd en geslacht: Invloed op toekomstige verliezen.
  7. Juridische aspecten: Lokale wetgeving en rechtspraak.
  8. Onderhandelingen: Overleg met verzekeringsmaatschappijen of de tegenpartij.

Verder lezen over de berekening van letselschade?

Smartengeld is de vergoeding die een slachtoffer ontvangt voor de psychische schade die met het letsel gepaard gaat. Dit is een zeer subjectieve en dus moeilijk meetbare schadepost. In een letselschadezaak wordt om deze reden gebruik gemaakt van jurisprudentie uit eerdere zaken. Een schadebehandelaar kijkt dan naar vergelijkbare zaken uit het verleden en baseert hier het smartengeld op.

Meer lezen over Smartengeld?

Online berekenen? Let goed op!

Als u letselschade opgelopen heeft, wilt u het liefst weten welk smartengeldvergoeding bedrag hieraan hangt. Online staan er heel veel indicaties die u zou kunnen krijgen voor uw opgelopen letselschade. Helaas is het niet altijd verstandig hiernaar te kijken. Het kan namelijk een vertekend beeld geven. De hoogte van de smartengeldvergoeding hangt af van de ernst van uw persoonlijke situatie. Dat kan betekenen dat u misschien een ander bedrag krijgt dan online aangegeven.

Flyct raad u aan om een specialist in te schakelen. De specialist kijkt naar het effect van het letsel op uw inkomsten. Daarna neemt hij de kosten die u gemaakt heeft door het letsel mee in de schadeclaim. We raden u dan altijd aan om eerst contact op te nemen met een letselschadebureau als Flyct om voor geen verwachtingen te komen staan. Contact opnemen met Flyct is geheel vrijblijvend.

Veelgestelde vragen

  • Hoe wordt smartengeld berekend?

    Smartengeld wordt op verschillende manieren bepaald, maar meestal hangt het af van hoe erg het letsel is, hoe lang het duurt om te herstellen, of het blijvende gevolgen heeft en hoeveel het emotionele leed veroorzaakt. Rechters en jury’s kijken ook naar vergelijkbare gevallen en kunnen dan een bedrag toewijzen dat redelijk lijkt voor de situatie.

Hulp bij het berekenen van letselschade

Het berekenen van een smartengeldvergoeding bij letselschade is een ingewikkeld proces. De juristen van Flyct kunnen u direct helpen en een vrijblijvend advies geven. U ziet hierdoor geen schadeposten over het hoofd en u krijgt een eerlijke smartengeldvergoeding.

Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder: 088 – 100 4300 of nieuweschade@flyct.nl
Of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Benader mij*