Aansprakelijkheid bij fietsongevallen

Aansprakelijkheid en het recht op een schadevergoeding werken anders bij verschillende soorten (elektrische) fietsen. E-bikes zijn fietsen met trapondersteuning die tot 25 kilometer per uur kunnen. De wet behandelt e-bikes hetzelfde als fietsen.

Voor speed pedelecs gelden andere regels. Deze fietsen kunnen tot 45 kilometer per uur, daarom worden speed pedelecs voor de wet gezien als bromfietsen. Een bromfiets wordt ook wel gezien als motorvoertuig, net als scooters.

De elektrische fiets

Als u op een elektrische fiets fietst, bent u een zwakkere verkeersdeelnemer. Dit is zo omdat u minder beschermd bent dan andere weggebruikers. Voetgangers en mensen op een gewone fiets zijn ook zwakkere verkeersdeelnemers. Deze groep is wettelijk meer beschermd dan een voertuig met een motor. Als u aangereden wordt door een automobilist of motor, is de andere partij daarom bijna altijd aansprakelijk. Heeft u als zwakke verkeersdeelnemer geen fout gemaakt? Dan krijgt u uw schade voor 100% vergoed. Ook als u zelf (deels) schuld had aan het ongeval, vergoedt de andere partij meestal minimaal 50% van uw schade.

Speed pedelec

Een speed pedelec gaat een stuk sneller dan een e-bike. Die laatste kan niet harder dan 25 kilometer per uur. Die begrenzing is er bij een speed pedelec niet. Deze fiets kan 45 kilometer per uur en daarom gelden er dezelfde verkeersregels als voor een bromfiets. De Speed pedelec hoort daarom thuis op de rijbaan en niet op het fietspad. Rijdt u op een speed pedelec dan bent u geen zwakkere verkeersdeelnemer en geldt de extra wettelijke bescherming niet. Op deze manier wil de overheid de kwetsbare verkeersdeelnemers beschermen tegen voertuigen die veel harder rijden. Heeft u een ongeluk met een ander gemotoriseerd voertuig, dan hangt het af van de verkeersregels wie schuldig is aan het ongeluk. Bijvoorbeeld de volgende verkeersregels:

  • Bestuurders van rechts hebben voorrang
  • Bij het verlaten van een uitrit, heeft het overige verkeer voorrang
  • Verkeer op een doorgaande weg heeft voorrang
  • Voorrang op rotondes wordt geregeld door haaientanden en de verkeersborden

Schadevergoeding na fietsongeluk

Als u de tegenpartij aansprakelijk wilt stellen, is het verstandig dit zo snel mogelijk te doen. Dit is een noodzakelijke stap in de letselschade procedure, omdat de schadevergoeding pas kan worden geclaimd als de aansprakelijkheid door de tegenpartij is erkend.

Bij volledige aansprakelijkheid van de tegenpartij kunt u alle schade claimen. Dit gaat om materiële schade en immateriële schade. Vaak kunt u meer smartengeld claimen dan verwacht, zelfs extra telefoonkosten of kosten voor hulp in de huishouding zijn als schade te claimen. Wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding? Flyct helpt u graag verder.

Aanrijding tussen twee fietsers

Bij een ongeluk met 2 fietsers moet de fietser die schuldig is de letselschade betalen. Hij of zij is aansprakelijk bij een overtreding van een verkeersregel. Denk aan door rood fietsen of geen voorrang verlenen. Onverwacht gedrag tijdens fietsen zoals: slingeren, plotseling remmen is onrechtmatig als hierdoor letselschade ontstaat.

In sommige gevallen zijn beide fietsers schuldig aan het ontstaan van het ongeluk. De aansprakelijke partij betaalt dan maar een deel van de schade.

Veelgestelde vragen

  • Wat te doen na een fietsongeluk?

    Als u als slachtoffer letsel opgelopen heeft na een fietsongeval, is het belangrijk om alle informatie of foto’s van het ongeluk goed te verzamelen en bewaren. Dit heeft te maken met de schadeclaim die u kunt indienen bij de wederpartij. Neem hierna contact op met een letselschadebureau als Flyct. Wij helpen u met belangrijke informatie verzamelen om de schade te kunnen claimen. Met alle verzamelde documenten kunnen we de tegenpartij sneller aansprakelijk stellen.

  • Hoeveel smartengeld krijg je na een fietsongeval?

    Elke situatie is anders en de hoogte van smartengeld kan pas worden bepaald nadat duidelijk is of u volledig herstelt.

    Om uw smartengeld te claimen wordt er onder andere gekeken naar de leeftijd, de ernst van de schade, het genezingsproces, beperkingen in het uitvoeren van hobby’s of werkzaamheden, afhankelijk worden van naasten etc.

    Een van onze letselschade experts bekijkt uw zaak en maakt een schatting. We kijken ook naar bedragen die slachtoffers hebben gekregen in zaken die lijken op uw zaak.

Doe uzelf niet te kort na een fietsongeluk

Er komt veel kijken bij een fietsongeluk, eventueel medisch en/of psychisch herstel gaat niet in de koude kleren zitten. Daarom zorgt een letselschade-specialist ervoor dat u in deze veelbewogen periode niets over het hoofd ziet en helpt u met claimen waar u recht op heeft. Bij Flyct kunt u rekenen op een juridische specialist met lef en profiteert u van kosteloze rechtsbijstand en vrijblijvend advies bij letselschade.

Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder: 088 – 100 4300 of nieuweschade@flyct.nl
Of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Benader mij*