Wat is letselschade?

U heeft letselschade wanneer u door een ander verwondingen, blessures of ander letsel opgelopen heeft en u hierdoor materiële of immateriële schade heeft opgelopen. Wanneer een ander verantwoordelijk is voor het letsel dan heeft het slachtoffer recht op een schadevergoeding. De letselschadevergoeding is een geldbedrag om het slachtoffer te compenseren voor de geleden fysieke en geestelijke schade.

Wat is letselschade?

Materiële of immateriële schade?

Als we het hebben over letselschade, maken we een onderscheid tussen materiële en immateriële schade. Materiële schade is schade waar een duidelijk bedrag aan gekoppeld kan worden, schade die uitgedrukt kan worden in geld. Immateriële schade is schade met een minder duidelijke waarde. We kijken dan naar psychische en emotionele schade. Bijvoorbeeld verdriet en pijn. We leggen het verschil verder uit aan de hand van een voorbeeld.

Iemand die als zelfstandige in de bouw werkt, valt door een fout van een ander van een steiger. Hij breekt hierbij zijn been op meerdere plekken en hij blijft na het ongeluk pijn aan zijn been houden. Door het ongeluk kan hij een paar maanden niet werken.

Materiële schade kan in dit geval zijn:

  • Het verlies aan inkomsten
  • De kosten voor fysiotherapie
  • Huishoudelijke hulp die hij heeft ingeschakeld omdat hij niet zelf het huishouden kan doen.

Immateriële schade kan in dit geval zijn:

  • De angst om weer van een ladder te vallen
  • Schaamte om het litteken op zijn been
  • De pijn aan zijn been

Onze cliënten geven ons gemiddeld een 8,9!

De medewerkster heeft mij vanaf de start van de zaak volledig geïnformeerd over de mogelijkheden (en onmogelijkheden) van een succesvolle afwikkeling. Alle contacten waren uiterst vriendelijk en professioneel, met een positieve afloop tot slot. Een voorbeeld van dienstverlening.

Cindy, Putte

Mijn 'zaak' bleek nogal ingewikkeld en de afwerking was langdurig. De verzekering van de tegenpartij heeft er jaren over gedaan om mijn 'zaak' af te handelen. Gelukkig had ik Steven Oldenziel van Flict die mij steeds goed op de hoogte heeft gehouden van alle ontwikkelingen. Hij heeft met zijn fantastische inzet en nauwe betrokkenheid ervoor gezorgd dat alles nu rond is en we het naar mijn volle tevredenheid hebben afgesloten.

Henk, Groningen

De medewerkster heeft mij vanaf de start van de zaak volledig geïnformeerd over de mogelijkheden (en onmogelijkheden) van een succesvolle afwikkeling. Alle contacten waren uiterst vriendelijk en professioneel, met een positieve afloop tot slot. Een voorbeeld van dienstverlening.

Jan, Asperen

Inmiddels zit ik in een bijna een decennium lange strijd verwikkeld met een tegenpartij in het buitenland, maar mede dankzij de medewerkers van Flyct ben ik tot op heden niets misgelopen. De focus heeft daardoor langere tijd op herstel kunnen liggen en de stress van het regelen werd mij door jullie uit handen genomen. Fijn contact, persoonlijk en "to the point".

Erik, Leeuwarden

De medewerkers van Flyct hebben ons geweldig geholpen en bijgestaan in een moeilijke periode na mijn ongeval. Vol begrip en heel erg behulpzaam.

Maurice, Den Haag

De persoonsgerichtheid was super alles werd goed uitgelegd en als je zelf iets niet wilt hoeft het ook niet

Anne, Rijswijk

Erg goed geholpen door Flyct. Ik had een nogal ingewikkelde zaak, die in diverse Europese landen speelde en Flyct heeft mij op het juiste moment doorverwezen naar een gerenomeerd advocatenkantoor in Wenen. Flyct hield daarbij op een prettige manier de vinger aan de pols. En toen de Weense advocaat vroeg om de extra kosten te dekken, werd dit onmiddellijk gehonoreerd door Flyct. Prima dus.

Kees

Heel goed geholpen door Flyct Letselschade nadat ik vorig jaar op de fiets was aangereden door een scooter. Ik kreeg regelmatig updates over de voortgang en zij gaven mij goed advies rondom de schade afhandeling.

Jurjen

Mijn zoon heeft bijna 3 jaar geleden een auto-ongeluk gehad. We zijn heel goed door Flyct begeleid in het schadeproces. Altijd goed overleg gehad met de te nemen vervolg stappen. Wij zijn heel fijn geholpen door Anita van Ingen. En nu na 3 jaar is er een passende en terechte schadevergoeding uit voort gekomen. Wij zijn hier blij mee. Bedankt!

Wendy

Wat valt er onder letselschade?

Letselschade omvat alle schade die een slachtoffer oploopt na een ongeval. Veelvoorkomende situaties waarbij letselschade kan ontstaan, zijn:

De letselschadeclaim wordt opgebouwd uit de verschillende schadeposten, zowel materiële als immateriële schade. De letselschade kan pas geclaimd worden als de aansprakelijkheid is erkend.

Enkele voorbeelden van schadeposten die onder letselschade vallen zijn:

  • Medische kosten
  • Smartengeld
  • Verlies van inkomsten
  • Verlies van zelfredzaamheid
  • Lichamelijk en geestelijke schade

Naast deze schadeposten vallen er nog veel meer zaken onder letselschade. Een letselschadespecialist kijkt altijd naar de persoonlijke situatie van het slachtoffer, zodat er geen schadeposten gemist worden. Lees hier meer over de soorten letsel.

Hoe werkt een letselschadezaak?

Als u uw letselschadezaak meldt bij Flyct, lopen wij samen met u een aantal stappen door om uw schadevergoeding te verhalen.

  1. Flyct stelt de veroorzaker aansprakelijk
  2. Documenteer alle gemaakte kosten en gemiste inkomsten
  3. De schadeclaim wordt door Flyct bij de verzekeraar van de tegenpartij ingediend

Bovenstaande stappen zijn belangrijk in elke letselschadezaak. Ook al kunt u het met de verzekeraar van de veroorzaker regelen, is het altijd verstandig om een onafhankelijk letselschadebureau als Flyct in te schakelen. Door de ervaring van een letselschade jurist of letselschade expert krijgt een slachtoffer vaak een hogere schadevergoeding omdat er geen schadeposten over het hoofd worden gezien.

Veelgestelde vragen

  • Wat is letselschade?

    Letselschade is lichamelijke of psychische schade die iemand oploopt bij een ongeluk. Denk hierbij aan gebroken armen of benen, een whiplash, angsten en verdriet.

    Meer informatie over soorten letselschade
  • Wat te doen bij letselschade?
    1. Verzamel bewijs
    2. Schakel juridische hulp in
    3. Verzamel relevante gegevens
    4. Stel de tegenpartij aansprakelijk
    5. Houd de kosten en gemiste inkomsten bij
    6. Vraag een voorschot aan
    7. Stel de uiteindelijke schade vast
    8. De tegenpartij betaalt de schadevergoeding
    Meer informatie over letselschade claimen
  • Wanneer schakel je een letselschade advocaat in?

    Een letselschade advocaat is bevoegd om een slachtoffer juridisch bij te staan bij een letselschadetraject, van begin tot eind. De letselschade advocaat helpt u met uw vragen over bijvoorbeeld:

    • Uw schadevergoeding
    • De aansprakelijkheid
    • Uw herstelperiode
    • De communicatie met de tegenpartij en de verzekeraar.

    U kunt er ook voor kiezen om een letselschade jurist in te schakelen.
    Het grootste verschil tussen een letselschade advocaat en jurist of expert is dat alleen letselschade advocaten mogen procederen voor de rechtbank. Echter, 95 procent van alle letselschadezaken hoeft nooit voor een rechtbank te verschijnen.

    Vaak is het dus helemaal niet nodig om een advocaat in te schakelen en handelt onze jurist of letselschade expert de zaak met u af. Daarom bekijkt Flyct vooraf welke behandelaar het beste bij uw zaak past en verwijzen wij u graag door.

    Meer informatie over letselschade advocaat
  • Hoe wordt letselschade berekend?

    De hoogte van de schadevergoeding bij letselschade wordt berekend aan de hand van de persoonlijke situatie van het slachtoffer en de ernst van het letsel dat is opgelopen. In de berekening spelen diverse factoren een rol.

    Allereerst bestaat de schadeclaim uit twee hoofdonderdelen: immateriële en materiële schade. Een letselschadetraject begint meestal bij het berekenen van de schadevergoeding. In de schadeclaim wordt onder andere rekening gehouden met:

    • De leeftijd van het slachtoffer
    • Het type letsel
    • De ernst van het letsel
    • De invloed van het letsel op het dagelijks leven van het slachtoffer
    • De mate van arbeidsongeschiktheid
    • De impact op het carrièreperspectief van het slachtoffer
    • De tijdsduur van het herstel

    Aan de hand van bovenstaande onderdelen wordt bepaald welke schadeposten van toepassing zijn op de situatie van het slachtoffer. Aan deze schadeposten wordt vervolgens een bedrag toegekend.

    U kunt bijvoorbeeld ook recht hebben op mogelijk smartengeld.

    Meer informatie over letselschade berekenen
  • Hoe lang duurt de letselschade procedure?

    Gemiddeld duurt de afhandeling van een letselschadezaak tussen de 3 maanden en 2 jaar. Maar het kan ook zo zijn dat een letselschadezaak langer duurt. De vraag die bij velen speelt: is er een wettelijke termijn voor de afhandeling van letselschade?

    In het Burgerlijk Wetboek is geen wettelijke bepaling opgenomen die voorschrijft hoe lang een letselschadedossier mag lopen. Er is dus geen maximale looptijd.

    Meer informatie over de wettelijke termijn afhandeling letselschade
  • Hoe snel wordt letselschade (en voorschot) uitbetaald?

    Zodra u letselschade heeft opgelopen, duurt het eerst enkele weken tot soms maanden voordat de aansprakelijkheid door de tegenpartij wordt vastgesteld. Als de aansprakelijkheid is erkend, kan er binnen enkele weken een voorschot aan u worden uitbetaald om directe kosten te dekken, zoals medische rekeningen of inkomensverlies.

    De uiteindelijke schadevergoeding wordt echter pas uitgekeerd wanneer uw medische situatie stabiel is, wat soms maanden tot jaren kan duren, afhankelijk van de ernst van het letsel en het verloop van uw herstel.

  • Wat doet een letselschade jurist?

    Een letselschade jurist behandelt letselschade dossiers en houdt zich bezig met de wetgeving. Denk aan het aansprakelijk stellen van de tegenpartij tot aan het claimen van de schadevergoeding. Als u hier hulp bij nodig heeft kunt u een van onze letselschade juristen inschakelen. Dan staat onze jurist u bij in het letselschade traject.

    Meer informatie over letselschade jurist

Stel uw vragen aan een specialist

Heeft u hulp nodig bij het claimen van uw letselschade? Of wilt u weten op welke vergoeding u recht heeft? Neem bij vragen contact op met een van onze medewerkers van afdeling Juridisch Advies en Intake via: 088 100 43 00 of via mail nieuweschade@flyct.nl.

Milly Besseling

Gratis en vrijblijvend gesprek bij letselschade

Onze medewerkers hebben al veel slachtoffers bijgestaan en letselschade zaken afgerond. Wij kunnen na bespreking van alle factoren een indicatie geven van een mogelijke schadevergoeding.

Neem kosteloos contact met ons op en wij helpen u graag verder: 088 – 100 4300 of nieuweschade@flyct.nl
Of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Benader mij*

Wij zijn gecertificeerd!