Hoogte letselschade bedragen

U heeft recht op een geldbedrag wanneer u letselschade oploopt door toedoen van een ander. Maar hoe hoog is de vergoeding waar u recht op heeft? En wat is een redelijk bedrag voor aan smartengeld dat u kan claimen? De letselschade juristen van Flyct leggen uit hoe een letselschadebedrag tot stand komt en hoeveel schadevergoeding u ongeveer kunt krijgen.

Weten hoeveel schadevergoeding u kunt krijgen na uw ongeluk?

Doe de test
Letselschade bedragen

Hoeveel schadevergoeding kunt u claimen?

De hoogte van letselschade bedragen hangt heel erg van de ernst van de situatie. Een vergoeding voor letselschade is namelijk gebaseerd op uw persoonlijke situatie. Een letselschade jurist kijkt allereerst naar het effect van het letsel op uw inkomsten. Daarnaast neemt de jurist de kosten die u gemaakt heeft door het letsel mee in de schadeclaim. U kunt hierbij denken aan medische kosten of aan kosten voor hulp in de huishouding. Tot slot wordt er gekeken naar een compensatie voor de geleden emotionele schade. Een combinatie van deze drie hoofdonderdelen zorgt uiteindelijk voor de letselschade claim.

Voorbeelden van letselschade bedragen

Letselschade bedragen worden opgedeeld in een aantal categorieën. Van gering letsel tot aan uitzonderlijk zwaar letsel. De bedragen zijn slechts een indicatie.

 • Gering letsel € 100,- tot € 2000,-
 • Licht letsel € 2.000,- tot € 3.500,-
 • Matig letsel € 3.500,- tot € 9.000,-
 • Ernstig letsel € 9.000,- tot € 21.000,-
 • Zwaar letsel € 21.000,- tot € 43.000,-
 • Zeer zwaar letsel € 43.000,- tot € 76.000,-
 • Uitzonderlijk zwaar letsel € 76.000 tot € 250.000,-

Op het internet zijn veel voorbeelden van eerdere letselschadezaken te vinden. Deze komen vaak uit de smartengeldgids van de ANWB. Verzekeraars, letselschade juristen en rechters maken ook vaak gebruik van de jurisprudentie uit deze gids om smartengeld vast te stellen.

Voorbeeld matig letsel: €5.000,-

Een man komt tijdens een bedrijfsongeval in aanraking met een draaiend onderdeel van een machine. Hierdoor loopt hij crushletsel op aan zijn rechterhand. Hij moet hierdoor meerdere medische behandelingen ondergaan en is in behandeling bij een psycholoog. Hij houdt er uiteindelijk een permanente mobiliteitsbeperking aan over. De rechter kent de man een schadevergoeding toe van €5.000,-.

Voorbeeld licht letsel: €3.000,-

Een politieagent wordt mishandeld door een arrestant. De agent scheurt de pees van zijn rechterpink. Hij heeft 8 weken een spalk moeten dragen en kon in deze periode zijn werk niet uitvoeren. Daarnaast houdt hij permanent last van zijn hand wanneer hij knijp- of gripacties moet uitvoeren, zoals bij het motorrijden. De rechter kent de man €3.000 smartengeld toe.

Veelgestelde vragen

 • Wat is de hoogte van een schadevergoeding?

  Hoe hoog de schadevergoeding is die u kunt krijgen, hangt vooral af van hoe erg u gewond bent geraakt bij het ongeluk. Hoe ernstiger uw verwondingen, hoe groter de schadevergoeding. Bent u niet zo erg gewond geraakt, dan is de schadevergoeding bijvoorbeeld tussen de €100,- en €2000,- euro. Maar bent u heel erg gewond en heeft u daar blijvende schade aan overgehouden, dan kan het bedrag van uw schadevergoeding oplopen tot bijvoorbeeld €250.000.

 • Wie vergoed letselschade?

  Degene die verantwoordelijk is voor het ongeluk, betaalt de letselschade. Diegene wordt eerst aansprakelijk gesteld en moet daarna de schadevergoeding betaling. Vaak betaalt de verzekering dit bedrag.

 • Hoeveel belasting draag je af bij een schadevergoeding?

  Het komt bijna nooit voor dat u belasting moet betalen over uw letselschadevergoeding. Wilt u precies weten hoe dit zit? Lees dan meer over letselschade belasting.

Wij helpen u de passende vergoeding te claimen

Wij kunnen ons goed voorstellen dat u veel vragen heeft bij het berekenen van uw letselschade. Door onze gratis juridische hulp weet u dat u geen schadeposten over het hoofd ziet en dat de claim bij de aansprakelijke partij neergelegd wordt.

Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder: 088 – 100 4300 of nieuweschade@flyct.nl
Of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Benader mij*