Als werknemer letsel opgelopen?

Heeft u als werknemer of als uitzendkracht een ongeluk gehad tijdens uw werk? Dan vraagt u zich waarschijnlijk af of u uw werkgever aansprakelijk kunt stellen voor het bedrijfsongeval. De aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval ligt vaak bij de werkgever. Wilt u uw werkgever aansprakelijk stellen voor het ongeval tijdens uw werkzaamheden? Op deze pagina leest u meer over wat u kunt doen.

Weten hoeveel schadevergoeding u kunt krijgen na uw ongeluk?

Doe de test
werkgever aansprakelijk stellen

Wie is aansprakelijk?

In de meeste gevallen kunt u na een ongeval op het werk de werkgever aansprakelijk stellen. Het enige dat u hoeft te bewijzen is dat het ongeval u tijdens het werk is overkomen.

Als dit eenmaal bewezen is dan is de werkgever snel aansprakelijk. Een werkgever is namelijk verplicht om te zorgen voor veiligheid op de werklocatie. Ook moet de werkgever erop letten dat er voldoende toezicht is op de veiligheid en dat iedereen de veiligheidsinstructies opvolgt. Wanneer er een ongeval op de werkvloer plaatsvindt, dan is de kans groot dat de werkgever niet aan haar zorgplicht heeft voldaan. De werkgever is dan aansprakelijk voor alle schade die u oploopt ten gevolge van het door u opgelopen letsel. De verzekering van een bedrijf dekt in de meeste gevallen alle kosten van werknemers die letsel op het werk oplopen.

Werkgever niet aansprakelijk bij opzet of bewuste roekeloosheid

De werkgever is niet bij alle bedrijfsongevallen aansprakelijk. Zo komen er verschillende situaties voor waarbij het slachtoffer roekeloos handelt en de werkgever dus niet aansprakelijk is. Er is sprake van bewust roekeloos handelen wanneer het slachtoffer wist dat er schade kon ontstaan door zijn of haar acties. De bewijslast voor het bewust roekeloze gedrag ligt echter wel bij de werkgever. U hoeft dus niet zelf te bewijzen dat het ongeval veroorzaakt werd door roekeloos gedrag.

Tot slot is de werkgever meestal niet aansprakelijk voor ongevallen die ook in privésfeer kunnen gebeuren, de zogenaamde huis-, tuin- en keukenongevallen. Dit geldt bijvoorbeeld bij een snijwond door het snijden van een broodje met een scherp mes, uitglijden over een natte vloer bij een regenbui of een ”gewone” val van een trap.

Meer lezen over bedrijfsongevallen?
Letselschade door bedrijfsongeval
Bedrijfsongeval melden

Hulp nodig bij het aansprakelijk stellen?

Het is belangrijk dat u uw werkgever zo snel mogelijk aansprakelijk stelt. Hiermee voorkomt u dat de letselschadezaak verjaart. De letselschade juristen van Flyct helpen u graag in de strijd tegen uw werkgever. Neem contact op met Flyct via 088 100 43 00 of via nieuweschade@flyct.nl. U kunt ook het formulier invullen. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Benader mij*