Een arbeidscontract bepaalt je rechten en plichten als werknemer, maar kan soms tot onzekerheden of geschillen leiden. Of het nu gaat om contractverlenging, doorwerken na je pensioen of de overgang naar een vast contract, het is belangrijk om te weten waar je juridisch staat. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende situaties en hoe wij je kunnen helpen.
Contractverlenging
Werk je al een langere tijd bij dezelfde werkgever met tijdelijke contracten? Dan heb je mogelijk recht op een vast contract. Volgens de wet mag een werkgever niet eindeloos tijdelijke contracten aanbieden. Wij helpen je om inzicht te krijgen in jouw rechten en de beste aanpak. In de meeste gevallen mag een werkgever je maximaal drie tijdelijke contracten geven binnen een periode van drie jaar. Als je daarna nog in dienst bent, moet je een vast contract krijgen. Wordt jouw contract onterecht niet verlengd? Wij ondersteunen je bij juridische stappen om je rechten te waarborgen.
Recht op thuiswerken
Sinds de pandemie is thuiswerken steeds normaler geworden, maar niet elke werkgever staat dit toe. Wat zegt de wet over thuiswerken en in hoeverre kun je dit afdwingen? De Wet Flexibel Werken biedt werknemers de mogelijkheid om een verzoek in te dienen voor thuiswerken, maar de werkgever mag dit onder bepaalde voorwaarden weigeren. Wij geven juridisch advies over jouw rechten en helpen je bij het opstellen van een goed onderbouwd verzoek of bij een geschil met je werkgever.
Wanneer een vast contract?
Veel werknemers vragen zich af wanneer zij recht hebben op een vast contract. De wet bepaalt dat je werkgever na drie tijdelijke contracten, of na een periode van drie jaar aan tijdelijke contracten, verplicht is om je een vast contract aan te bieden. Dit heet de ketenregeling. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld bij uitzendwerk of in specifieke cao-afspraken. Mocht je vermoeden dat je werkgever een vast contract probeert te omzeilen, dan kunnen wij je helpen jouw rechten te claimen. Wij adviseren je over de wetgeving en ondersteunen je bij onderhandelingen met je werkgever of een juridische procedure als dat nodig is.
Doorwerken na pensioen
Wil je blijven werken na je pensioenleeftijd? Of dwingt je werkgever je te stoppen? De regels rondom doorwerken na pensioen zijn niet altijd even duidelijk. In sommige gevallen mag een werkgever het dienstverband beëindigen bij het bereiken van de AOW-leeftijd, maar er zijn ook mogelijkheden om langer door te werken. Wij adviseren je over je rechten, onderhandelen met je werkgever en helpen je bij eventuele geschillen zodat je met zekerheid de juiste keuze kunt maken.