Wat valt er onder een fatbike-ongeval?

Een ongeval met fatbike is elk incident waarbij iemand letsel oploopt door het gebruik van een fatbike of een fiets met extra brede banden die vaak wordt gebruikt op ruw terrein zoals zand of sneeuw. Fatbikes zijn vaak zwaarder en sneller dan gewone fietsen, om die reden kunnen ongelukken ernstiger zijn.

Voorbeelden zijn:

  • Botsing met een voetganger: Fatbikes worden vaak gebruikt op gemengde paden, dit kan leiden tot aanrijdingen met voetganger die bijvoorbeeld onverwacht oversteken.
  • Aanrijding met een andere fietser: Op drukke fietspaden kunnen fatbikes door hun snelheid (en breedte) moeilijker te besturen zijn, dit kan voor botsingen zorgen.
  • Ongeluk met auto of motor: Omdat fatbikes vaak op de weg worden gebruikt, kunnen ze betrokken raken bij (ernstige) ongelukken met een gemotoriseerd voertuig.
ongeval met fatbike

Wat te doen na een ongeluk?

Nadat u bent bijgekomen van de schrik van een fatbike-ongeluk, is het belangrijk om een paar stappen te volgen.

  • Zoek eerst medische hulp, ook als uw verwondingen op het eerst gezicht mild lijken.
  • Verzamel daarna zo veel mogelijk bewijsmateriaal (zoals foto’s van de plaats van het ongeval, gegevens van getuigen)
  • Meld het ongeval bij de politie en uw verzekeraar of neem contact op met een letselschadekantoor zoals Flyct

Onze letselschadespecialisten helpen u graag

We begrijpen dat u veel vragen heeft na een fatbike-ongeluk. Moet u iemand aansprakelijk stellen? Wie is er verantwoordelijk voor uw letsel? En op hoeveel schadevergoeding heeft u recht? Met onze gratis juridische hulp kunt u erop vertrouwen dat u geen schadeposten over het hoofd ziet en dat de juiste persoon aansprakelijk wordt gesteld. De letselschadespecialisten van Flyct staan klaar om u te helpen met uw claim of schadevergoeding. Neem contact op met Flyct via nieuweschade@flyct.nl of 088 100 4300.

Aansprakelijkheid bepalen na ongeval met fatbike

Bij de bepaling van de aansprakelijkheid bij een fatbike-ongeluk spelen diverse factoren een rol, zoals de verkeersregels, de betrokken partijen en de omstandigheden van het ongeluk. Hoewel een fatbike vaak als fiets wordt beschouwd, verandert dit wanneer de elektrische ondersteuning sneller dan 25 km/u kan. In dat geval wordt de fatbike gezien als een gemotoriseerd voertuig, wat gevolgen heeft voor de aansprakelijkheid en de vereiste verzekering.

Als er bij het ongeluk zwakkere verkeersdeelnemers, zoals voetgangers of fietsers, betrokken zijn, kan de bestuurder van een opgevoerde fatbike extra aansprakelijk zijn. Zwakkere verkeersdeelnemers krijgen vaak extra bescherming in het verkeer. Dit betekent dat als de fatbike sneller kan dan 25 km/u, dit de aansprakelijkheid van de bestuurder vergroot, vooral in combinatie met het overtreden van verkeersregels.

Daarnaast is een passende verzekering essentieel, omdat veel standverzekeringen schade door gemotoriseerde fatbikes niet dekken. Zonder de juiste verzekering kan de bestuurder persoonlijk aansprakelijk gesteld worden door de schade die bij het ongeluk is veroorzaakt.

Meer lezen over de aansprakelijkheid bij een verkeersongeval?

Schade claimen na ongeluk met fatbike

Na een ongeluk met een fatbike kunt u met hulp van Flyct uw (letsel)schade claimen. Het door u verzamelde bewijsmateriaal en gesprekken met de (huis)arts zijn de eerste gezette stappen. Daarna neemt u contact op met Flyct. Flyct geeft u gratis juridisch advies, waarna u vervolgens zelf bepaalt of u verder gebruik wilt maken van onze dienstverlening. Flyct helpt u o.a. bij de aansprakelijkheid, in dit geval is dit bijvoorbeeld als de fatbike motorisch is en sneller dan 25 km/u gaat. Dit kan invloed hebben op uw schadevergoeding. Samen zorgen we ervoor dat we een passende en rechtvaardige vergoeding voor u claimen.

Veelgestelde vragen over fatbikes

  • Welke regels zijn er voor fatbikes?

    In 2024 zijn er nieuwe regels voor fatbikes. De regels zijn ontworpen om de veiligheid te waarborgen en het gebruik van fatbikes te reguleren.

    De belangrijkste regels zijn:

    • Registratie en verzekering: Fatbikes moeten geregistreerd en verzekerd worden, net zoals andere gemotoriseerde voertuigen.
    • Verlichting en reflectoren: Het is verplicht om fatbikes uit te rusten met voor- en achterverlichting, net als reflectoren op de wielen en pedalen.
    • Gebruik op paden en wegen: Er zijn beperkingen voor het rijden met fatbikes op bepaalde paden en wegen. Het is belangrijk om lokale regelgeving in de gaten te houden waar u wel en niet mag rijden.
    • Snelheidsbeperkingen: Fatbikes moeten voldoen aan specifieke snelheidsbeperkingen die van toepassing zijn op het type terrein waarop ze worden gebruikt.
  • Hoe zit het met een opgevoerde fatbike?

    Een opgevoerde fatbike is een fiets die is aangepast om sneller te rijden dan de standaardversie. Dit kan worden bereikt door het aanpassen van de motor of door aanpassingen aan de versnellingen en het frame.

    Het is belangrijk te controleren of deze aanpassingen legaal zijn en voldoen aan de verkeers-en veiligheidseisen. Verder kunnen opgevoerde fatbikes extra slijtage en onderhoud vereisen.

Neem contact op en krijg passend advies

Benieuwd of u recht heeft op een schadevergoeding en/of smartengeld na een fatbike-ongeluk?

Neem dan contact met ons op en wij helpen u graag verder: 088 – 100 4300 of nieuweschade@flyct.nl

Of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Benader mij*