Auto-ongeluk tijdens wintersport – Wat moet je doen?

Auto ongeluk tijdens wintersport

Een wintersportvakantie kan heerlijk zijn: prachtige bergen, sneeuwpret en gezelligheid. Helaas is de autorit naar de bestemming toe soms een uitdaging. Het is glad onderweg, je hebt misschien sneeuwkettingen nodig, er staat file en rijden in de bergen kan lastig zijn. Hierdoor gebeuren er regelmatig auto-ongelukken tijdens de wintersport. Weet jij wat je moet doen wanneer je in het buitenland een ongeluk krijgt? In dit artikel leggen we het stap voor stap uit.

Direct na het ongeluk – veiligheid eerst

Het is misschien een open deur, maar denk direct na het auto-ongeluk aan de veiligheid van jezelf, je passagiers en van de andere betrokkenen. Zet je auto op een veilige plek langs de weg, plaats een gevarendriehoek en trek een reflecterend veiligheidsvest aan. Zo ben je zichtbaar voor het verkeer en voorkom je verdere ongelukken. Controleer daarna of er gewonden zijn en bel indien nodig meteen 112. Dit nummer werkt in bijna alle Europese landen.

Staat je auto veilig en heb je het alarmnummer gebeld? Dan kun je kijken naar de schade aan je auto. De tip van onze expert Ulla is deze: “Maak foto’s van de voertuigen, het wegdek en de omstandigheden. Dit kan later van grote waarde zijn bij de schadeafhandeling. Noteer ook de gegevens van eventuele getuigen en vraag de politie ter plaatse te komen om een rapport op te stellen. Hoe meer informatie wij hebben als letselschade-experts, hoe beter we voor je een schadevergoeding kunnen claimen.”

Administratieve zaken regelen

De volgende stap is om samen met de andere partij een Europees Schadeformulier in te vullen. Dit formulier maakt het voor verzekeraars makkelijker om te beoordelen wie het ongeluk heeft veroorzaakt. Zorg er dus voor dat je alle gegevens, zoals namen, adressen en verzekeringsinformatie, goed invult.

In sommige landen is het daarnaast verplicht om de politie te bellen wanneer je een auto-ongeluk hebt gehad. In Frankrijk moet je de politie al bellen wanneer je langs de weg stil komt te staan. In Oostenrijk en Zwitserland is dat bijvoorbeeld zo als er mensen gewond zijn of als er ernstige schade is aan je auto. De politie stelt dan een proces-verbaal op waarin ze beschrijven wie er betrokken zijn bij het ongeluk, wat de situatie op de weg was (bijvoorbeeld sneeuw of ijzel of een file) en wat hun conclusie is van wie er schuldig is. Vraag altijd om de gegevens van de politie, zoals het PV-nummer. Daarmee kunnen wij het politierapport opvragen, zodat je deze kunt gebruiken als bewijsmateriaal.

Neem na het ongeluk ook zo snel mogelijk contact op met je verzekering. Misschien heb je recht op vervangend vervoer of kan de verzekering helpen met het laten repareren van je auto.

Letselschade en medische kosten

Als je bij het ongeluk gewond raakt, is het natuurlijk belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te krijgen. Doe dit ook als de klachten in eerste instantie mee lijken te vallen en liefst ook binnen 24 uur. Ulla legt uit waarom dit belangrijk is: “Laat je klachten goed documenteren. Vraag om een schriftelijk rapport van je behandeling en bewaar alle rekeningen. Deze informatie kunnen wij goed gebruiken als bewijs van het door jou opgelopen letsel. In de schadeclaim nemen wij de medische kosten, vervoer naar het ziekenhuis en eventueel extra overnachtingen mee. Hoe beter je alles vastlegt, hoe makkelijker het wordt om je schade vergoed te krijgen. We kunnen uiteraard alleen een schadevergoeding voor je claimen wanneer iemand anders de aanrijding heeft veroorzaakt.”

Juridische hulp bij een auto-ongeluk tijdens wintersport

We kunnen ons goed voorstellen dat je veel vragen hebt na een auto-ongeluk in het buitenland. Welke kosten kun je precies verhalen op de tegenpartij? Wat als de tegenpartij niet verzekerd is? Welke regels gelden in het land van het ongeluk?

Ulla en haar collega’s van Flyct kunnen je vragen beantwoorden. Zij weten wat de regels zijn, hoe ze een schadevergoeding moeten berekenen en hebben jaren ervaring. Ulla behandelde bijvoorbeeld de volgende zaak van een auto-ongeluk tijdens de wintersport: “Een cliënt van mij liep vervelend letsel op bij een ongeluk onderweg naar huis na een fijne skivakantie. Zijn auto werd met hoge snelheid van achteren aangereden door een automobilist die niet in de gaten had dat er een file ontstond. Ik heb diens verzekeraar aansprakelijk gesteld en aan de hand van de medische informatie van de huisarts en fysiotherapeut een rapport laten opstellen door een medisch deskundige in Oostenrijk. Hiermee heb ik een schadevergoeding kunnen berekenen naar Oostenrijkse maatstaven en een claim kunnen indienen bij de verzekeraar. Na enige onderhandeling werd de zaak binnen een jaar naar tevredenheid van mijn cliënt afgerond.”

Een letselschade-expert helpt bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij, het indienen van claims bij buitenlandse verzekeraars en het interpreteren van lokale wetgeving. Dit voorkomt dat je door ingewikkelde procedures een schadevergoeding misloopt. De experts van Flyct spreken hun talen en zijn op de hoogte van de internationale regels.

Flyct helpt bij een auto-ongeluk tijdens wintersport

Een auto-ongeluk tijdens je wintersportvakantie is ingrijpend en brengt vaak veel vragen met zich mee. Blijf rustig en zet de juiste stappen. Veiligheid, documentatie en snelle communicatie met verzekeraars zijn daarbij essentieel.

Flyct kan je helpen met het claimen van een schadevergoeding. Neem contact met ons op. Dan helpen onze experts je verder.