Motorongeluk: Wat te doen?

Motorongeluk

Mensen die betrokken zijn bij een motorongeluk komen hier vaak niet zonder kleerscheuren vanaf. Over het algemeen raken motorrijders zwaarder gewond dan andere weggebruikers als ze een ongeval meemaken. Ook de psychische klap komt vaak hard aan. Als u een motorongeluk heeft gehad, is de kans groot dat u last heeft van lichamelijke en financiële schade. Waarschijnlijk heeft u hierdoor veel aan uw hoofd en schade claimen is misschien wel het laatste waar u aan denkt. Gelukkig hoeft u dit niet alleen te doen; lees snel verder.

Kwetsbare tweewieler

Jaarlijks raken veel motorrijders betrokken bij een motorongeluk, vaak geheel buiten hun schuld. Motorrijders worden sneller over het hoofd gezien en hebben zo een grotere kans om slachtoffer te worden van een ongeluk. Op een tweewieler ben je kwetsbaar en de beschermende kleding vangt de klap slechts voor een deel op.
Helaas zijn er ook motorongelukken met dodelijke afloop. In 2019 kwamen 52 motorrijders om het leven door een motorongeval.

Letsel bij motorongeluk

Zeker bij hoge snelheden, zijn de gevolgen van een motorongeval dikwijls groot. Een motorongeluk heeft dan ook vaak ernstig letsel tot gevolg. Bij een motorongeluk met letsel komt rug- en nekletsel het meeste voor. Ook botbreuken en ernstige schaafwonden zijn typerend. De kans op blijvende schade is bij rug- en nekletsel sterk aanwezig. Blijvend letsel heeft vaak financiële gevolgen en zorgt er vaak voor dat er wordt ingeboet op de algehele levenskwaliteit.
Door een motorongeluk kan ook geestelijke schade ontstaan. Naast de schrik en de klap van het ongeval zelf, hebben ook eventuele beperkingen door letsel invloed op het welzijn.

Motorongeluk aansprakelijkheid

Een motorrijder en automobilist zijn als verkeersdeelnemer voor de wet gelijk. Bij een motorongeluk met een auto wordt er altijd gekeken wie schuld heeft. Degene die zich niet aan de verkeersregels houdt, is daarbij aansprakelijk. Een passagier die achter op de motor zit en betrokken raakt bij een ongeval, wordt gezien als schuldloze derde. Een schuldloze derde heeft altijd recht op een volledige vergoeding van de schade die is veroorzaakt door het ongeluk.
Voetgangers en fietsers worden gezien als kwetsbare verkeersdeelnemers. Als u al wandelend of fietsend wordt aangereden door een motor, krijgt u altijd minimaal de helft van de veroorzaakte schade vergoed. Als u als motorrijder schade oploopt door een overtreding van een fietser of voetganger, kunt u deze letselschade alsnog claimen.

Motorongeluk wat te doen?

Als u betrokken raakt bij een motorongeluk is het raadzaam om zo snel mogelijk de aansprakelijkheid helder te krijgen. Om bewijsmateriaal te documenteren, is het verstandig om ter plekke foto’s te nemen en eventuele getuigen te verzamelen. Schakel de politie in voor het opmaken van een proces-verbaal.
Natuurlijk is het ook belangrijk om zo snel mogelijk de eerste hulp of uw huisarts te bezoeken. Uw gezondheid komt altijd op de eerste plaats en zo zijn uw klachten ook meteen goed gedocumenteerd. Als er letselschade ontstaat, kan zo worden aangetoond dat het letsel in direct verband staat met het motorongeval.

Schadevergoeding na motorongeluk

Als u schade hebt opgelopen door een motorongeluk is dit altijd erg vervelend. Het is daarbij niet altijd duidelijk wat nu wel en wat niet verhaald kan worden. Zo zijn er vaak een hoop ‘kleine dingen’ die erbij inschieten. Ook als u hulp moet inschakelen voor in de tuin, voor onderhoud in huis of hulp in het huishouden kan dit vergoed worden. Naast reiskosten en medische kosten kan er ook voor andere zaken schadevergoeding worden geclaimd, zoals voor:
• Studievertraging
• Re-integratie
• Gemiste pensioenopbouw
• Verlies aan inkomsten als u door klachten niet meer kunt (over)werken
Een letselschadevergoeding claimen kan overweldigend voelen, er is veel om aan te denken. Gelukkig hoeft u de schadeclaim na een motorongeluk niet alleen te doen. De experts van Flyct staan klaar om u hierbij te helpen. De kosten worden door de aansprakelijke partij vergoed, voor u is deze juridische hulp kosteloos. Ontdek of u recht heeft op een schadevergoeding en doe vrijblijvend de letselschadetest voor een snelle en goede inschatting.

Terug in het zadel met gratis advies

Na een motorongeluk is het belangrijk om het heft in eigen handen te nemen. Daarnaast is het belangrijk dat u krijgt waar u recht op heeft. Pech heeft u per slot van rekening al genoeg gehad. Een letselschade-specialist zorgt ervoor dat u niets over het hoofd ziet. Bij Flyct kunt u vertrouwen op juridische hulp met lef en op kosteloze rechtsbijstand bij letselschade. Doe uzelf niet tekort en meld uw schade vandaag nog!