Letsel door motorongeval

Het wordt mooi(er) weer. Reden voor motorliefhebbers om de motor uit de stalling te halen en de weg op te gaan. Met 1,4 miljoen motorrijbewijzen en 700.000 motoren in Nederland, betekent dat een drukte in het verkeer, voornamelijk in de weekenden bij mooi weer. Gemiddeld zijn er in het weekend 34% meer ongevallen met motorrijders dan doordeweeks en met warm weer kan dit oplopen tot maar liefst 73% meer ongevallen. Het aantal verkeersongevallen waarbij motorrijders letsel oplopen of zelf overlijden, is in de winterse periode gemiddeld tien per weekend.

In het voorjaar stijgt dit naar veertig per weekend. Het risico om in het verkeer te overlijden is voor motorrijders per gereden kilometer dertig keer groter dan voor automobilisten.
Bij zo’n 60% van de motorongevallen is een andere weggebruiker betrokken. In veel van die gevallen is het ongeval de schuld van de andere weggebruiker. Duidelijk is dat motorrijders kwetsbaarder zijn in het verkeer en ernstig letsel kunnen oplopen. Toch worden motorrijders niet in de wet beschermd als ‘kwetsbaar’, zoals dat het geval is bij voetgangers en fietsers. Heeft u geen verkeersfout gemaakt? Dan is de andere weggebruiker aansprakelijk voor de schade. Heeft u beiden een verkeersfout gemaakt, dan kunt u alsnog een deel van uw schade vergoed krijgen.

Motorrijders overkomen ook vaak een eenzijdig ongeval. Ook dan kunt u (ernstig) letsel oplopen, met verregaande gevolgen. Dit kan veel oorzaken hebben, waaronder een slecht wegdek. In dat geval is het mogelijk dat de wegbeheerder aansprakelijk is voor het ongeval.
U kunt uzelf beschermen voor de gevolgen van een eenzijdig motorongeval door een zogenaamde Schadeverzekering Opzittenden af te sluiten. Dit is een verzekering voor alle opzittenden van de motor, dus ook voor u als bestuurder. De Schadeverzekering Opzittenden dekt de schade die het gevolg is van het eenzijdige ongeval. Het ligt aan de polisvoorwaarden welke schadeposten zijn gedekt. Soms is bijvoorbeeld niet alle inkomstenderving gedekt.

Heeft u een ongeval met de motor en loopt u letsel op? Zorg dan in ieder geval voor voldoende bewijs. Denkt hierbij aan een ingevuld schadeaangifteformulier, gegevens van getuigen, foto’s van de situatie, schakel de politie in als het om een ernstig ongeval gaat en meldt u bij uw huisarts of bij de spoedeisende hulp.

Flyct kan u bijstaan als u een motorongeval heeft gehad. Heeft u een eenzijdig ongeval gehad en heeft u een schadeverzekering opzittenden afgesloten of is de oorzaak van het ongeval de slechte staat van het wegdek? De juristen van Flyct kunnen u bijstaand bij het verhalen van uw schade.
Heeft u een ongeval gehad waarbij een andere weggebruiker een verkeersfout heeft gemaakt? Wij kunnen u helpen om de schade te verhalen bij de andere weggebruiker.