Schade aan een leenauto. Hoe zit dat?

Schade aan een leenauto - Hoe zit dat? - Flyct

Een ongeluk met een auto kan iedereen overkomen, maar wat als je een aanrijding hebt in een auto die je hebt geleend? Of het nu gaat om de auto van een familielid, vriend, of kennis, schade aan een geleende auto kan tot verwarrende en soms vervelende situaties leiden. In dit artikel bespreken we wat je moet weten als je schade hebt opgelopen in een leenauto en wat er gebeurt als iemand anders schade maakt in jouw auto.

Schade aan geleende auto: wie is aansprakelijk?

Bij schade aan een geleende auto komt de vraag over aansprakelijkheid snel naar voren. Meestal ben jij als bestuurder verantwoordelijk voor de schade die je veroorzaakt, ook als je in de auto van iemand anders rijdt. Bij een aanrijding met een leenauto wordt de schade dan vaak gedekt door de autoverzekering van de eigenaar. Afhankelijk van de dekking van deze verzekering (WA, WA beperkt casco, of all-risk) worden de kosten volledig of deels vergoed.

Dekt de verzekering alle schade?

In Nederland is iedere autobezitter verplicht minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade die aan andere voertuigen of objecten wordt veroorzaakt, maar niet de schade aan de eigen auto. Heb je schade aan de geleende auto en is deze alleen WA-verzekerd, dan worden de herstelkosten voor de auto zelf dus niet vergoed. Bij een all-risk verzekering is er wel dekking voor de schade aan de eigen auto, maar let op: hier kan een eigen risico van toepassing zijn, dat vaak op de bestuurder wordt verhaald.

Wie betaalt het eigen risico?

Bij een ongeval met een geleende auto zal de verzekeringsmaatschappij van de eigenaar de schade afhandelen. Het eigen risico blijft echter bestaan, zelfs als jij niet de eigenaar bent van de auto. In veel gevallen wordt dit eigen risico door de bestuurder vergoed aan de eigenaar, tenzij anders afgesproken. Het is verstandig om dit vooraf af te stemmen met de eigenaar van de auto.

Aanrijding met leenauto: mogelijke situaties

Er zijn verschillende scenario’s mogelijk waarin schade kan ontstaan tijdens het rijden in een leenauto. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Aanrijding met eigen schuld: Je veroorzaakt een botsing, waardoor de leenauto schade oploopt. De autoverzekering van de eigenaar dekt dit vaak, maar zoals eerder genoemd, kan een eigen risico van toepassing zijn.
  • Ongeval zonder eigen schuld: Wanneer de aanrijding met een leenauto door een andere partij wordt veroorzaakt, kan de schade verhaald worden op de verzekering van de tegenpartij. In dit geval zal de eigenaar van de auto geen kosten hoeven te maken.
  • Eenzijdige schade: Rijd je per ongeluk tegen een paaltje of beschadig je de auto op een andere manier zonder dat er een ander voertuig bij betrokken is? Dan geldt dezelfde situatie als bij eigen schuld, waarbij de schade vaak op de verzekering van de eigenaar verhaald wordt, inclusief een mogelijk eigen risico.

Wat als iemand anders schade maakt in jouw auto?

Stel dat iemand anders je auto leent en schade veroorzaakt. Wat zijn dan de gevolgen? Ook hier hangt de situatie af van de verzekeringsvorm en afspraken met de bestuurder:

  • All-risk dekking: Heb je een all-risk verzekering, dan wordt de schade aan je eigen auto door de verzekering gedekt. Wel kan het zijn dat de verzekering de kosten van het eigen risico bij de bestuurder neerlegt.
  • WA-dekking: Met alleen een WA-verzekering wordt enkel de schade aan derden vergoed. Eenzijdige schade of schade aan je eigen auto wordt dan niet vergoed, en in dit geval zal de bestuurder of eigenaar zelf voor de herstelkosten moeten opdraaien.

Praktische tips bij schade aan een leenauto

Om te voorkomen dat onduidelijkheden en onenigheden ontstaan bij schade aan een geleende auto, zijn er een paar zaken om vooraf rekening mee te houden:

  1. Stem af over het eigen risico: Maak duidelijke afspraken over wie het eigen risico betaalt in geval van schade.
  2. Controleer de verzekering: Kijk samen naar de verzekering van de auto om te weten welke dekking van toepassing is.
  3. Maak foto’s van de schade: Bij een aanrijding is het altijd verstandig om foto’s van de situatie en schade te maken. Dit helpt bij de schadeafwikkeling en kan misverstanden voorkomen.

Conclusie

Schade aan een geleende auto kan leiden tot onverwachte kosten en verantwoordelijkheden. Of je nu zelf schade oploopt in een leenauto of iemand anders in jouw auto rijdt, het is essentieel om vooraf afspraken te maken en de verzekering te controleren. Daarmee voorkom je verrassingen en weet je precies wat te doen in geval van een ongeval met een leenauto.

Heb je vragen over letselschade in het verkeer? Neem vooral contact met ons op. Onze experts helpen je graag!