Tips voor het invullen van het schadeformulier

tips invullen schadeformulier

Een schadeformulier vul je in als je schade hebt aan of met je auto. Het invullen van het formulier doe je na een ongeluk. Een belangenbehartiger als Flyct gebruikt dit formulier om te bepalen wie er voor de schade moet betalen. Hoe je dit schadeformulier moet invullen en waar je op moet letten, lees je hier.

Wanneer vul je het schadeformulier in?

Heb je een aanrijding gehad met een andere auto? Dan moet je samen met de andere bestuurder een schadeformulier invullen voor de verzekering. Het ingevulde schadeformulier moeten jullie beiden opsturen naar eigen verzekeringsmaatschappij. Hiermee wordt de vergoeding van de schade afgehandeld.

Onze tips voor het invullen van het schadeformulier

 1. Vul meteen het schadeformulier in bij een aanrijding
  Probeer bij een aanrijding altijd meteen het schadeformulier in te vullen, ook als er op dat moment geen schade lijkt te zijn. Dit geldt ook voor de gegevens van de tegenpartij. Je hebt dan bewijs omdat het door beide partijen is vastgelegd. Als je later het formulier invult kan het tot discussie leiden met de tegenpartij, misschien herinnert de tegenpartij het zich opeens heel anders.
 2. Maak foto’s en noteer namen, adressen van getuigen
  Alles wat je kunt vastleggen na het ongeluk is aan te raden gelijk te doen. Maak foto’s en noteer bijvoorbeeld de kentekens, schades aan beide auto’s maar ook contactgegevens van de getuigen. Het kan zijn dat je dit later vergeet.
 3. Zoek een rustige, maar vooral veilige plek om het schadeformulier in te vullen
  Zoek na een ongeluk een rustige plek om het formulier in te vullen. Hierdoor kan je je beter focussen op de vragen.
 4. Noteer (indien nodig) uw letsel en de materiële schade
  Is er sprake van letsel na het ongeluk? Noteer dit bij vraag 3. Heb je bijvoorbeeld last van je nek of uw knie? Dit zijn allemaal voorbeelden van letsel. Is er naast jouw auto, en die van de tegenpartij, ook iets anders beschadigd? Noteer dit bij vraag 4.
 5. Controleer bij vraag 12 of alle kruisjes in het midden zijn ingevuld en vul het aantal aangekruiste vakjes in
  Vul onder iedere kolom het totaal aantal aangekruiste vakjes in. Dit voorkomt dat de tegenpartij na ondertekening nog een hokje aankruist.
 6. Laat de tegenpartij tekenen
  Door te tekenen geeft de tegenpartij goedkeuring voor de gegevens op het schadeformulier. Let erop dat je het schadeformulier bewaart die ondertekend is door de tegenpartij. Geef nooit jouw ingevulde versie mee aan de ander, als deze niet is ondertekend door de ander.
 7. Maak een foto van het ingevulde schadeformulier
  Mocht jouw formulier niet aankomen bij de verzekeringmaatschappij, of raak je het formulier zelf kwijt, heb je altijd nog bewijs achter de hand.

En dan?

Het invullen van een schadeformulier is een belangrijke eerste stap om de vergoeding van schade na een verkeersongeval af te handelen. Zorg ervoor dat je meteen na het ongeluk het formulier invult en alle gegevens en schade goed vastlegt, inclusief eventueel letsel. Let er ook op dat je de tegenpartij laat tekenen en een foto maakt van het ingevulde formulier. Bij de mogelijke afwikkeling van dit proces kunnen wij als belangenbehartiger optreden. Benieuwd wat er mogelijk is? Vul dan eens onze test in!

Doe de letselschadetest