Transitievergoeding als je zelf ontslag neemt?

De transitievergoeding is een financiële tegemoetkoming voor werknemers die ontslagen worden. Maar hoe zit het als je zelf ontslag neemt? Meestal heb je hier geen recht op, maar er zijn uitzonderingen. We leggen het uit.

1. Waarom geen transitievergoeding bij zelf ontslag?

Als je zelf ontslag neemt, kom je doorgaans niet in aanmerking voor een transitievergoeding. De vergoeding is bedoeld voor werknemers die hun baan onvrijwillig verliezen.

2. Uitzonderingen op de regel

Er zijn situaties waarin je toch recht kunt hebben op de transitievergoeding, zoals:

  • Onterecht ontslag: Als je ontslag neemt door onwerkbare omstandigheden, zoals intimidatie of een slechte werksfeer.
  • Verandering arbeidsvoorwaarden: Als je werkgever de arbeidsvoorwaarden zodanig wijzigt dat je gedwongen wordt je ontslag in te dienen.

3. Vergoeding bij een VSO (vaststellingsovereenkomst)

Bij een vaststellingsovereenkomst (VSO), waarin je samen met je werkgever afspraken maakt over de beëindiging van je dienstverband, kan ook een transitievergoeding worden overeengekomen, zelfs als je zelf ontslag neemt.

4. Conclusie

In de meeste gevallen krijg je geen transitievergoeding als je zelf ontslag neemt. Echter, in uitzonderlijke gevallen zoals onterecht ontslag of bij een VSO, kun je alsnog recht hebben op een vergoeding. Het is verstandig om juridisch advies in te winnen om te weten waar je recht op hebt.

Meer weten over rechtshulp bij arbeidsrecht?