Voorbeelden schadevergoeding wintersport

Flyct helpt mensen die letselschade oplopen bij een ongeluk. We doen dit niet alleen wanneer je een ongeluk hebt in Nederland, maar we kunnen je ook helpen met het claimen van letselschade in het buitenland. Ons team buitenland helpt bijvoorbeeld cliënten die een ski-ongeluk hebben gehad of een auto-ongeluk op weg naar wintersport. In dit artikel lees je voorbeelden van letselschadezaken tijdens de wintersport. Onze expert Ulla vertelt hoe we deze cliënten hebben geholpen.
Wat is letselschade op wintersport?
Letselschade verwijst naar lichamelijke of psychische schade die je oploopt door een ongeval. Op wintersport kan dit bijvoorbeeld gebeuren door:
- Een val op een gladde piste.
- Een botsing met een skiër of snowboarder.
- Een ongeluk in een skilift.
- Een auto-ongeluk onderweg naar je bestemming.
Letselschade leidt vaak tot extra kosten, zoals medische behandelingen, fysiotherapie of hulp in de huishouding. Naast deze materiële schade (zoals medische kosten) is er vaak ook sprake van immateriële schade. Dit is schade die niet direct in geld is uit te drukken, zoals pijn, verdriet of blijvende beperkingen. Voor deze immateriële schade kun je soms smartengeld krijgen.
Voorbeelden letselschadezaken tijdens wintersport
Casus 1: Skiongeval op piste – 100% aansprakelijkheid
Een skiër stopt op de piste om te kijken waar de rest van zijn groep is, die hij uit het oog heeft verloren. Hij kiest bewust een goed zichtbare plek. Op dat moment verliest een snowboarder, die van boven komt, plotseling de controle en botst met hoge snelheid van achteren tegen de skiër aan. De skiër wordt hard op zijn schouder geraakt en komt ongelukkig ten val.
De pistedienst schakelt direct een ambulance en de politie in. Vanwege de ernst van zijn verwondingen wordt de skiër per helikopter naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. Daar blijkt dat zijn schouder is gebroken en dat een spoedoperatie noodzakelijk is. Na de operatie verblijft hij nog enkele dagen in het ziekenhuis voor herstel en observatie.
Enkele weken later wordt de skiër door familie teruggebracht naar Nederland. Daar begint een langdurige revalidatie, waarbij hij maandenlang niet kan werken en blijvende mobiliteitsproblemen houdt.
Gelukkig heeft de pistedienst direct de politie geïnformeerd, waardoor de gegevens van de snowboarder konden worden achterhaald. De politie heeft bovendien foto’s van de ongevalsplaats gemaakt en getuigenverklaringen opgenomen in het rapport. Flyct heeft het politierapport opgevraagd en zo de gegevens van de schadeveroorzaker verkregen.
De snowboarder bleek een aansprakelijkheidsverzekering te hebben en heeft de schade bij zijn verzekeraar gemeld. Flyct heeft zowel de snowboarder als zijn verzekeraar aansprakelijk gesteld. Omdat het een buitenlandse verzekeraar betrof, moesten de schadeonderhandelingen internationaal worden gevoerd. Wij hebben onze cliënt geadviseerd om een medisch onderzoek in Oostenrijk te laten uitvoeren. Bij middelzwaar tot zwaar letsel leidt een persoonlijk medisch onderzoek namelijk tot een nauwkeurigere beoordeling van de schade. Hierdoor konden wij namens onze cliënt een eerlijke en passende schadevergoeding claimen.
Casus 2: Skiongeval op piste – 50% aansprakelijkheid
Tijdens een skivakantie in Oostenrijk skiet onze cliënt op een middelzware (rode) piste. Hij skiet gecontroleerd en kijkt regelmatig om zich heen. Op een splitsing van de piste twijfelt hij even over de juiste route en besluit om af te remmen. Op dat moment komt een Duitse skiër, van achteren aan, en probeert hem te passeren. Zij heeft een hogere snelheid en kan hem niet meer ontwijken. Er ontstaat een botsing waarbij meneer De Vries ten val komt en zijn pols breekt.
De pistepolitie wordt ingeschakeld en neemt verklaringen van beide partijen en getuigen op. Uit het onderzoek blijkt dat:
- Cliënt onverwacht afremde op een drukke plek, wat het risico op een botsing vergrootte.
- De Duitse skiër onvoldoende afstand hield en onvoldoende anticipeerde op het gedrag van andere skiërs, waardoor zij de botsing niet meer kon vermijden.
Op basis van deze bevindingen wordt geconcludeerd dat beide partijen deels schuld dragen aan het ongeval. De aansprakelijkheidsverzekeraar van de Duitse skiër erkent 50% aansprakelijkheid. Dit betekent dat wij voor onze cliënt slechts de helft van zijn schade (zoals medische kosten, smartengeld en inkomstenverlies) vergoed krijgen. De overige kosten moet hij zelf dragen.
Casus 3: Skiongeval bij een skilift – 100% aansprakelijkheid
Cliënt, een ervaren skiër, staat in de rij bij een stoeltjeslift in een skigebied in Oostenrijk. Hij wacht netjes op zijn beurt en volgt de aanwijzingen van het liftpersoneel. Achter hem staat een groepje jonge snowboarders, die elkaar voor de grap duwen en trekken. Op het moment dat het toegangspoortje opent, duwt een van de snowboarders per ongeluk tegen meneer Janssen aan. Hij verliest zijn evenwicht en valt met zijn been tussen de bewegende liftstoel en de grond.
Het liftpersoneel stopt direct de lift en roept de pistedienst op. Cliënt blijkt een ernstige breuk in zijn scheenbeen te hebben en moet met een helikopter naar het ziekenhuis worden gebracht. Daar ondergaat hij een operatie en moet hij enkele weken revalideren. Hij kan maandenlang niet werken en houdt mogelijk blijvende beperkingen.
Uit de verklaringen van getuigen en het liftpersoneel blijkt duidelijk dat de snowboarder onvoorzichtig en roekeloos gedrag vertoonde, wat direct leidde tot het ongeval. Zijn aansprakelijkheidsverzekeraar erkent volledige schuld (100% aansprakelijkheid), waardoor alle letselschade van cliënt wordt vergoed.
Hoogte van de schadevergoeding
Hoeveel schadevergoeding je kunt krijgen, hangt natuurlijk af van de schade die je hebt. Wanneer we de hoogte van de schadevergoeding bepalen, kijken we naar verschillende kostenposten. Denk hierbij aan:
- Medische kosten: Bijvoorbeeld kosten die je maakt voor fysiotherapie (niet betaald door je zorgverzekeraar), medicatie en je eigen risico. Maar ook de reiskosten van en naar het ziekenhuis (kilometervergoeding).
- Hulp en hulpmiddelen in huis: Misschien heb je krukken nodig, een aangepast bed of kun je zelf het huishouden niet meer doen. Deze kosten nemen we ook mee in de schadevergoeding, mits niet betaald door de zorgverzekeraar.
- Inkomensverlies: Misschien kun je na het ongeluk je werk niet meer doen op hetzelfde niveau als voor je ongeluk. Ben je in loondienst en krijg je je loon doorbetaald, dan is hier geen sprake van. Wel kun je met deze schadepost als zelfstandig ondernemer te maken krijgen. Het inkomensverlies moet dan met bewijsstukken worden onderbouwd.
- Smartengeld, oftewel vergoeding voor immateriële schade (zoals pijn, verdriet en verlies aan levensvreugde), verschilt sterk per land. De hoogte van deze vergoeding wordt bepaald door nationale wetgeving, rechterlijke uitspraken en medische onderzoeken. Op voorhand kunnen hier geen bedragen worden genoemd.
Flyct helpt bij het claimen van een schadevergoeding
Heb je tijdens je wintersport een ongeluk gehad en was je niet zelf schuldig aan dit ongeluk? Dan kunnen de experts van Flyct je helpen met het claimen van een schadevergoeding. We werken door heel Nederland en hebben veel ervaring met het claimen van letselschade. Misschien is het goed om te weten dat onze dienstverlening je niets kost. Onze kosten worden betaald door de tegenpartij.
Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag bij het verhalen van je schade.