Wat als uw dier iemand bijt of aanvalt?

Als huisdiereigenaar bent u verantwoordelijk voor het gedrag van uw dier. We zien vaak alleen maar de leuke kant van het hebben van een huisdier. Maar soms komt u ook in een vervelende situatie terecht, bijvoorbeeld wanneer uw huisdier iemand bijt of aanvalt. Hier leggen wij uit welke stappen u dan moet nemen en hoe de aansprakelijkheid is geregeld.
De eigenaar/bezitter is aansprakelijk
Volgens de Nederlandse wet (artikel 6:179 BW) is een eigenaar/bezitter aansprakelijk voor de schade die door zijn of haar dier wordt veroorzaakt. Dit wordt “risicoaansprakelijkheid” genoemd. Door een huisdier te nemen, draagt u ook het risico dat er iets mis kan gaan. Daarmee bedoelen we dat u verantwoordelijk bent voor de schade, ook als u niet zelf een fout hebt gemaakt. Er moet dan wel sprake zijn van eigen energie van het dier.
Voor welke schade bent u aansprakelijk?
Bij een bijtincident kan het slachtoffer verschillende soorten schade claimen. U bent voor al deze kosten aansprakelijk. Denk dan aan kosten als vervanging van kapotte kleren en rekeningen van de dokter of fysiotherapeut. Maar als iemand ernstig gewond raakt en een tijd niet kan werken, bent u ook verantwoordelijk voor het verlies aan inkomsten. Ook zou het slachtoffer smartengeld kunnen claimen. Dit is een vergoeding voor emotioneel leed, zoals angst voor honden of verdriet over blijvende littekens.
Heeft u een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)? Dan dekt deze verzekering in de meeste gevallen de schade die uw dier veroorzaakt. Controleer wel de polisvoorwaarden, want niet alles is automatisch gedekt. Bijvoorbeeld schade door bepaalde rassen die als gevaarlijk bekend staan, kan zijn uitgesloten.
Bent u niet verzekerd en wil het slachtoffer wel de schade op u verhalen? Dan kunt u Flyct inschakelen om u te helpen. Wij gaan voor u in gesprek met de verzekering van het slachtoffer, onderhandelen over de schadevergoeding en geven u advies tijdens het hele traject. We zorgen dat u er niet alleen voor staat.
Wat moet u doen nadat uw dier iemand heeft aangevallen?
Het belangrijkste is dat u en het slachtoffer veilig zijn en dat het slachtoffer medische hulp krijgt. Let er ook op dat uw dier niet opnieuw kan aanvallen en dat hij veilig is. Nadat u daarvoor gezorgd hebt, is het goed om foto’s te nemen van de verwondingen van het slachtoffer. Eventueel kunt u ook foto’s maken van de plek van het ongeluk. Waren er andere mensen bij? Vraag dan hun telefoonnummers. Al deze informatie kan helpen wanneer het slachtoffer u aansprakelijk stelt voor zijn schade en u zich moet verdedigen.
Het kan zijn dat het slachtoffer bij de gemeente meldt dat uw huisdier hem heeft aangevallen. In sommige gevallen vraagt de gemeente u dan om uw hond een muilkorf om te doen of om hem alleen aangelijnd uit te laten. Er is een landelijk register om bijtincidenten bij te houden.
Juridische hulp van Flyct
Een bijtincident kan onverwachts gebeuren, maar het is belangrijk om direct actie te ondernemen en de situatie serieus te nemen. Of u nu eigenaar bent van het dier of slachtoffer bent van een aanval, juridisch advies kan veel onzekerheid wegnemen.
Heeft u te maken met een bijtincident en weet u niet hoe u verder moet? Neem gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen u graag verder!