Wie is aansprakelijk bij een hondenbeet?

Wist u dat er per jaar ongeveer 150.000 mensen door een hond gebeten worden? Ongeveer een derde van de slachtoffers moet naar het ziekenhuis of de huisarts om de wond te laten behandelen. Bent u gebeten door een hond? Dan is het fijn om te weten wie aansprakelijk is bij een hondenbeet. Dan kunt u eventuele schade verhalen op de verantwoordelijke partij.

Aansprakelijkheid hondenbeet

Volgens de wet is de hondenbezitter meestal aansprakelijk voor de schade die de hond veroorzaakt. Dit staat in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. De bezitter van de hond is aansprakelijk voor de schade die de hond heeft aangericht, ook als het niet zijn schuld is. Het moet dan wel gaan om eigen energie van de hond. Als u bent gebeten door een hond, is het dus mogelijk om letselschade te verhalen. Flyct heeft meerdere slachtoffers hiermee geholpen!

Wat moet u doen na een hondenbeet?

Na een hondenbeet is het belangrijk om snel actie te ondernemen:

1. Verleen eerste hulp: Reinig de wond grondig en dek deze af. Neem altijd contact op met de huisarts of ga naar de spoedeisende hulp om infecties te voorkomen.

2. Noteer gegevens: Schrijf de naam en contactgegevens van de hondenbezitter op. Zijn er getuigen van het ongeluk? Vraag dan ook om hun gegevens. Dit heeft u later nodig om een schadeclaim in te dienen. Als de situatie ernstig is, kun je ook de politie inschakelen.

3. Verzamel bewijs: Maak foto’s van de wond, de plek waar het ongeluk gebeurde en bewaar medische verslagen. Dit kan later belangrijk zijn voor het verhalen van schade. Welke schade kan ik verhalen na een hondenbeet? Wanneer u gebeten wordt door een hond, raakt u misschien gewond en houdt hieraan littekens over. Maar het kan ook zijn dat u door de hondenbeet een tijd niet kan werken, extra medische kosten heeft, dat uw kleding kapot is gegaan en dat u daarna bang bent om op straat langs een hond te lopen.

Onder andere schadeposten als:

  • Medische kosten:  bezoeken artsen en therapeuten, medicatie. 
  • Inkomensverlies: bijvoorbeeld als u tijdelijk niet kunt werken.
  • Kosten voor hulp in huis, wanneer u door uw letsel niet meer zelf de taken kunt uitvoeren
  • Smartengeld: voor de pijn, angst en andere immateriële schade die u heeft geleden.

Flyct  helpt  u om deze om deze posten te inventariseren, contact op te nemen met de tegenpartij en een eerlijke schadevergoeding voor u te regelen. 

Flyct helpt bij het aansprakelijk stellen na een hondenbeet

Een hondenbeet kan een grote impact hebben op uw leven. Het is daarom belangrijk om uw rechten te kennen en snel actie te ondernemen. Heeft u letselschade opgelopen door een hondenbeet? Meld het incident, documenteer uw schade en zoek professionele hulp.

De experts van Flyct staan klaar om u te helpen. Neem contact met ons op. Samen zorgen we voor een snelle en rechtvaardige afhandeling van uw zaak.