Veelvoorkomende bedrijfsongelukken in de winter

In de winter is het vaak koud, donker en soms glad. Dit zijn allemaal factoren die het risico op een bedrijfsongeluk groter maken. Er zijn een aantal bedrijfsongelukken die vaker voorkomen in de winter. Dit zijn ze:

  • Uitglijden en vallen door gladde ondergronden- Werknemers die buiten werken of lopen op gladde wegen, lopen meer risico op letsel door uitglijden en vallen. Dit kan leiden tot botbreuken of kneuzingen.
  •   Ongelukken met voertuigen – Chauffeurs, bezorgers en andere werknemers die vaak op de weg zitten, hebben in de winter te maken met gladde wegen en slechter zicht. Hierdoor is de kans op verkeersongelukken groter. Dit leidt soms tot ernstige verwondingen.
  • Verkoudheid en onderkoeling – Wanneer iemand in de kou buiten werkt zonder de juiste kleding kan dit zorgen voor onderkoeling of in het ergste geval bevriezing.
bedrijfsongeluk winter

Wat moet uw werkgever doen na een bedrijfsongeluk?

In Nederland moeten werkgevers ervoor zorgen dat hun medewerkers veilig kunnen werken. Natuurlijk geldt dit ook in de winter. Dit betekent dus dat uw werkgever maatregelen moet nemen wanneer het sneeuwt, koud is of ijzelt. Denk bijvoorbeeld aan het strooien van zout op de parkeerplek, genoeg lampen in en rondom het bedrijf of het zorgen voor warme kleding en schoenen voor medewerkers die buiten werken. Uw werkgever moet u ook informatie geven over hoe u zichzelf beschermt tegen winterse omstandigheden en waar u op moet letten tijdens het werken in de winter. Doet uw werkgever dit niet? Dan kan hij volgens artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek aansprakelijk worden gesteld voor letselschade.

Wat kunt u als werknemer zelf doen na een bedrijfsongeluk?

Zoals u heeft kunnen lezen moet uw werkgever ervoor zorgen dat u veilig kunt werken bij winters weer. Maar er zijn natuurlijk ook dingen die u zelf kunt doen. Bent u voor uw werk vaak onderweg, pas uw rijstijl dan aan wanneer het glad is of sneeuwt. En bent u voor uw werk veel buiten, draag dan warme kleding en let op plekken die glad kunnen zijn. Meld ook bij uw werkgever wanneer u denkt dat uw werkplek niet veilig is, bijvoorbeeld omdat de plek niet goed verlicht is of wanneer de parkeerplaats glad is. Uw werkgever is verplicht om actie te ondernemen op basis van deze meldingen.

 

Onze expert Martin Kole aan het woord

Onze letselschade-expert Martin Kole spreekt regelmatig cliënten die een bedrijfsongeluk hebben gehad. Hij legt uit dat hij en zijn collega’s meer voor u kunnen betekenen wanneer er meer informatie is. “Wat voor ons ontzettend belangrijk is, is zoveel mogelijk informatie over het bedrijfsongeluk. Voor ons is het fijn als er foto’s van de plek van het ongeluk zijn, foto’s van verwondingen, maar bijvoorbeeld ook verklaringen van mensen die bij het ongeluk waren. Hoe meer informatie wij krijgen, hoe beter wij een cliënt kunnen helpen bij het krijgen van een schadevergoeding. De werkgever is in sommige gevallen ook verplicht om de Nederlandse Arbeidsinspectie in te schakelen. Vraag altijd bij uw werkgever na of dit is gebeurd.” 

Martin vertelt dat het in ieder geval belangrijk is om aan de volgende drie dingen te denken bij een bedrijfsongeluk:

  1. Verzamel bewijsmateriaal – Maak foto’s van de plek waar het ongeluk is gebeurd, maak foto’s van uw verwondingen en vraag getuigen op te schrijven (of te fotograferen als je dat zelf niet kunt) wat ze gezien hebben.
  2. Schakel medische hulp in – Zorg ervoor dat u medische behandeling krijgt en bewaar alle documenten van uw arts of het ziekenhuis.
  3. Meld het ongeluk bij uw werkgever –  Nadat u het ongeluk gemeld heeft, vraag of uw werkgever de Nederlandse Arbeidsinspectie inschakelt. Zorg ervoor dat het ongeval officieel wordt geregistreerd, bijvoorbeeld via een bedrijfsarts of in een ongevallenregister van uw bedrijf.
letselschade jurist van Flyct letselschade

Voorbeeld van een bedrijfsongeluk in de winter

Martin vertelt over een zaak waarbij informatie over het ongeluk erg belangrijk was.

“Een cliënt werkte als heftruckchauffeur. Het betrof een groot terrein dat in de wintermaanden regelmatig werd gestrooid als het glad dreigde te worden. Behalve op deze bewuste dag. Er lag een klein laagje sneeuw, maar een  bepaalde lading móest mijn cliënt van zijn leidinggevende vervoeren naar de andere kant van het terrein, omdat het die dag verscheept moest worden. Er was een groot financieel belang. Mijn cliënt voerde de opdracht uit, maar kantelde door de gladheid mét lading en al. Hij raakte bekneld en liep fors letsel op. Gelukkig waren er getuigen en werd er grondig onderzoek gedaan naar hoe het ongeluk kon gebeuren en de geschonden zorgplicht van de werkgever. Door snel de getuigen te benaderen en de werkgever aansprakelijk te stellen, wisten we een reële schadevergoeding voor cliënt te realiseren.”

Uw rechten bij letselschade in de winter

Heeft u een bedrijfsongeluk gehad in de winter en denkt u dat uw werkgever niet heeft gezorgd voor veilige werkomstandigheden? Dan heeft u misschien recht op een schadevergoeding voor medische kosten, inkomensverlies of smartengeld.

Onze letselschadejuristen kunnen u helpen om te bepalen of uw werkgever aansprakelijk is en welke stappen u kunt ondernemen om een schadevergoeding te krijgen. Neem contact op met Martin of een van onze andere letselschade-experts. Zij helpen u graag met een snelle en eerlijke afhandeling van uw zaak.

U kunt bellen of mailen via 088 – 100 4300 of nieuweschade@flyct.nl . Of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug. 

 

Benader mij*