Dit moet u doen na een bedrijfsongeval

Als u een bedrijfsongeluk heeft gehad, zijn er een aantal stappen die u moet zetten. De onderstaande punten moet u doen om recht te hebben op een schadevergoeding.

  1. Meld het ongeval direct: U bent verplicht het ongeval zo snel mogelijk bij uw werkgever of opdrachtgever te melden. Zij registreren het ongeluk en schakelen een bedrijfsarts of een andere medische professional in als dat nodig is. Bij zwaar letsel is het belangrijk dat ook de arbeidsinspectie wordt ingeschakeld. U moet namelijk aantonen dat u schade heeft opgelopen tijdens het doen van uw werk. 
  2. Verzamel bewijsmateriaal: Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de oorzaak van het ongeluk. Maak bijvoorbeeld foto’s van de situatie en vraag getuigen om hun verklaring.
  3. Zoek medische hulp: Laat u zo snel mogelijk onderzoeken door een arts, ook als u denkt dat de verwondingen meevallen. Een medische verklaring is erg belangrijk voor een letselschadeclaim.
bedrijfsongeluk wat nu

Wat zijn uw rechten na een bedrijfsongeluk?

Heeft u een bedrijfsongeluk gehad? Dan vraagt u zich misschien af wat uw rechten zijn. Uw specifieke rechten zijn afhankelijk van uw contract. Bent u in loondienst, heeft u een 0-urencontract of bent u zzp’er? Maar in alledrie de situaties gelden in ieder geval de volgende 2 rechten:

Recht op schadevergoeding: Bent u niet zelf verantwoordelijk voor het bedrijfsongeluk, maar is het ongeluk de schuld van uw werkgever of opdrachtgever? Dan heeft u misschien recht op een schadevergoeding. U kunt dan een vergoeding krijgen voor de kosten van uw medische behandeling, inkomensverlies en emotionele schade.

Recht op een veilige werkomgeving: Uw werkgever of opdrachtgever is wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. De werkgever heeft een zorgplicht.  De werkgever is verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving, het geven van instructies, deugdelijk werkmateriaal, goed werkende machines, maar ook bijvoorbeeld toezicht houden. De werkgever moet aantonen dat hij zijn zorgplicht is nagekomen. Als blijkt dat dit niet het geval is, kan de werkgever of opdrachtgever aansprakelijk worden gesteld voor het ongeluk.

Een bedrijfsongeluk in loondienst

Als u in loondienst bent en een bedrijfsongeluk krijgt, heeft u recht op doorbetaling van uw loon tijdens uw ziekte. Uw werkgever is verplicht om twee jaar minimaal 70% van uw loon door te betalen. Heeft u gewerkt in een omgeving die niet veilig was? Dan kunt u uw werkgever aansprakelijk stellen voor het ongeluk. In dat geval kunt u een schadevergoeding claimen voor medische kosten, inkomensverlies en andere geleden schade. Dit geldt ook als u gedeeltelijk of blijvend arbeidsongeschikt raakt door het ongeval.

Een bedrijfsongeluk met een 0-uren contract

Wanneer u een 0-uren contract heeft, bent u vaak wat minder zeker van uw inkomen. Maar gelukkig betekent dit niet dat u ook minder rechten heeft na een bedrijfsongeluk. Bij een 0-uren contract heeft u soms recht op doorbetaling van loon over de uren die u normaal gesproken zou werken, ook als u door een bedrijfsongeluk tijdelijk niet kunt werken. Uw werkgever betaalt uw loon door tot de oproepperiode eindigt. Indien u ziek wordt buiten de oproepperiode, is er helaas gen loondoorbetaling. Pas na einde van het 0-uren contract kunt u een Ziektewet-uitkering aanvragen bij het UWV.

Letselschade-behandelaar Josine Rademakers legt uit dat wij u wel kunnen helpen wanneer u een bedrijfsongeluk krijgt met een 0-uren contract. “Als er sprake is van een bedrijfsongeluk en de werkgever aansprakelijk is, dan zijn zij verantwoordelijk voor de schade die u oploopt. Doordat u niet kunt werken, heeft u verlies aan arbeidsvermogen en komt u in aanmerking voor een vergoeding. Wij kunnen dan snel schakelen en voor uw een voorschot regelen, zodat u niet in de problemen komt met het betalen van rekeningen.”

Josine Rademaker

Een bedrijfsongeluk als zzp-er

Als zzp’er heeft u andere rechten en verantwoordelijkheden dan werknemers in loondienst. U bent namelijk zelf verantwoordelijk voor uw werkomgeving. Toch kunt u in sommige gevallen een opdrachtgever aansprakelijk stellen. Bijvoorbeeld als de opdrachtgever zich niet heeft gehouden aan bepaalde veiligheidsvoorschriften. De werkgever waar u aan het werk bent of door wordt ingehuurd, moet altijd zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving.  Ook als u als zzp-er werkt, moet uw opdrachtgever zijn zorgplicht nakomen. 

Heeft u een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan meldt u het ongeluk bij uw verzekering. Zij bekijken of u recht heeft op een uitkering. Bent u niet verzekerd? Dan kunt u soms via de gemeente een uitkering aanvragen op basis van de bijstandsregeling voor zelfstandigen (BBZ).

Schakel juridische hulp in

Heeft u een bedrijfsongeluk gehad? En wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding?  Neem dan contact met ons op. Onze letselschade-experts helpen u tijdens het hele proces. We gaan voor een eerlijke schadevergoeding en een snelle afhandeling van uw zaak. Of u nu een 0-uren contract heeft, zzp’er bent of in vaste dienst werkt, de juristen van Flyct staan voor u klaar. 

Neem contact met op om uw zaak te spreken, via 088 – 100 4300 of nieuweschade@flyct.nl . Of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug. 

 

Benader mij*