Flexibele drive in topsport

De relatie tussen Flyct en  paralympiër Ronald Hartog gaat ver terug. Ronald won medailles in Londen en Rio de Janeiro. Flyct sponsort Ronald. Hier is zijn opmerkelijke en inspirerende verhaal.

Ronald groeide op in Gouda voordat de gameboys het leven van onze jeugd beheersten. Je vond hem altijd buiten. Bezig met dingen die actieve jongens destijds deden: hutten bouwen, crossfietsen etc. Hij beoefende verschillende sporten waaronder korfbal en judo. In het voorjaar van 2003 ging Ronald, inmiddels 13 jaar oud, met familie mee voor een cross country weekend in de Belgische Ardennen. Er zou gereden worden met WO2 voertuigen. Ronald zou België niet halen. De jeep waarin Ronald richting België reed werd bij Woerden van de weg gereden en sloeg over de kop. Ronald werd gelanceerd en liep ernstig letsel op. Zijn rechterbeen moest worden geamputeerd onder de knie.

Er volgde een langdurige revalidatie waarin Ronald moest leren omgaan met zijn prothese. De revalidatie stopte toen hij in staat was om met zijn prothese te lopen. In de maanden van zijn revalidatie had Ronald zich iets voorgenomen: ik wil weer alles kunnen wat ik voor het ongeluk kon. Dus ook rennen. Ronald vond private begeleiding bij Frank Dik in Hoorn. “Hij heeft me niet alleen fysiek, maar ook mentaal op het juiste spoor gezet”,   zegt Ronald. Via Frank kwam Ronald in Rotterdam terecht waar hij trainde met beroepssporters. Enigen van hen werden afgevaardigd naar de Olympisch spelen van Athene in 2004. Dat motiveerde hem enorm. Hij legde zijn lat hoger: ik wil de beste worden in speerwerpen. Ronald’s talent en wilskracht brachten resultaten die er niet om logen. Dusdanig dat hij in 2007 beroepssporter kon worden met een stipendium van het N.O.C.

Medailles

Op de olympische spelen van 2012 in Londen haalde Ronald de bronzen plak met speerwerpen. Hij had echter zoveel gegeven dat hij zijn schouder blijvend blesseerde. Anderen zouden er de brui aangeven. Zo niet Ronald. Hij ging zich op verspringen richten. Ook weer met resultaat: zilver, vier jaar later in Rio.  Helaas. Er is geen prothese in de wereld die de krachten aankan die Ronald loslaat bij zijn sprong. Op onverwachte momenten breken de hulpstukken met akelige valpartijen tot gevolg. De valpartijen leverden een steeds grotere psychische rem op. Verspringen zal daardoor niet meer tot medailles leiden.

Hertog grijpt goud op 200 meter WK para-atletiek in november 2019
Ronald Hertog heeft op de WK para-atletiek goud veroverd op de 200 meter. Hij was in de spannende finale net iets sneller dan de Griek Michail Seitis: 22,20 om 22,23. Hertog lag bij het uitkomen van de bocht nog achter, maar met een geweldige eindsprint griste hij het goud voor de neus van de Griek weg.

Tokio

Tijd voor een derde carrière switch. Ronald ontdekte dat zijn aanloop bij het verspringen supersnel is. Hij richt zich daarom nu op het sprinten. Hij droomt er over om over twee jaar op de sprint een medaille pakken in Tokio. Als hij dat doet is hij de eerste Nederlander die in drie takken van sport op drie verschillende spelen medailles heeft gewonnen.

Dan is het genoeg geweest en heeft Ronald zich naar zichzelf voldoende bewezen. Hij zal tegen die tijd zijn master Orthopedisch technoloog hebben gehaald en zal dan gaan werken in de prothese ontwikkeling.

Flyct is trots om zo’n fantastische kerel als Ronald te mogen ondersteunen!