Waarom zijn fietsers en voetgangers extra kwetsbaar in de herfst?

In de herfst zijn de dagen korter en wordt het eerder donker. Dit betekent dat veel fietsers en voetgangers tijdens de ochtend- en avondspits in het donker of de schemering onderweg zijn. Voetgangers gaan naar buiten zonder verlichting of reflecterende kleding. Fietsers moeten natuurlijk met verlichting aan fietsen, maar dit gebeurt niet altijd. Ook is er soms geen straatverlichting of regent het, waardoor fietsers en voetgangers nog lastiger te zien zijn. De kans op een verkeersongeluk is hierdoor een stuk groter dan in de lente of de zomer.

Ook het weer in de herfst speelt mee bij meer ongelukken. Het regent vaker en het is mistig. Hierdoor zien autobestuurders minder goed en zijn de wegen gladder. Kortom, deze omstandigheden maken fietsers en voetgangers extra kwetsbaar in de herfst.

Letselschade fietsers voetgangers herfst

Wie is er aansprakelijk bij een ongeluk met een fietser of voetganger? 

Bij een ongeluk tussen een auto of vrachtwagen en een fietser of voetganger, is de bestuurder van de auto vaak aansprakelijk, zelfs als de fietser of voetganger zich niet aan de verkeersregels heeft gehouden. In Nederland worden zwakkere verkeersdeelnemers, zoals fietsers en voetgangers, namelijk extra beschermd.

Een van onze letselschade experts legt uit: “Stel dat een automobilist een fietser aanrijdt die geen licht aan heeft, kan de automobilist nog steeds aansprakelijk zijn voor de schade.” De gemotoriseerde verkeersdeelnemer moet er op bedacht zijn dat fietsers en voetgangers zich niet altijd aan de regels houden. Het niet aan hebben van licht op de fiets is geen uitzondering. Van de gemotoriseerde verkeersdeelnemer wordt verwacht dat hij hiermee rekening houdt in het verkeer. Binnen de bebouwde kom komt dit vaak voor. Het is een fout die niet zo onwaarschijnlijk is, dat hiermee geen rekening kan worden gehouden. Dit maakt dat de gemotoriseerde in beginsel aansprakelijk is.

Letselschade claimen als fietser of voetganger

Heeft u als voetganger of fietser een ongeluk gehad in het verkeer? Dan vraagt u zich waarschijnlijk af of u recht heeft op een schadevergoeding.

Onze letselschade expert vertelt dat een fietser of voetganger met letselschade verschillende kosten kan claimen. “U heeft recht op vergoeding van materiële schade en immateriële schade. Bij materiële schade gaat het om duidelijk aanwijsbare kosten, zoals rekeningen van het ziekenhuis, schade aan uw fiets en kleding of reiskosten, maar ook financieel nadeel omdat bijvoorbeeld uw werkgever uw loon niet volledig doorbetaalt tijdens ziekte.” Immateriële schade is emotionele schade. Dit is een vergoeding voor geleden pijn en ongemak en gederfde levensvreugde. In een letselschadezaak maken beide schades onderdeel uit van de letselschaderegeling.

Om te zorgen dat Flyct uw schade goed kan berekenen, is het belangrijk om zoveel mogelijk documenten te bewaren en gemaakte kosten goed bij te houden. Dit bewijs kan helpen om een sterke schadeclaim in te dienen.

letselschade claimen voetganger fietser herfst

Wat moet u doen na een ongeluk in het donker?

Bij een ongeluk in het donker is het heel belangrijk om direct actie te ondernemen. Hier zijn een paar stappen die u kunt nemen:

  • Zorg voor medische hulp – Laat u meteen onderzoeken, zelfs als u denkt dat de verwondingen meevallen.
  • Verzamel bewijs en maak foto’s van de plaats van het ongeval, uw verwondingen en eventuele schade aan uw bezittingen.
  • Vul samen met de tegenpartij een aanrijdingsformulier in en onderteken dit gezamenlijk. Ook als sprake is van discussie over hoe de aanrijding heeft plaatsgevonden, is het verstandig dat u allebei uw lezing van de toedracht geeft. Dan kan een ieders betrokkenheid bij de aanrijding achteraf niet worden ontkend.
  • Meld het ongeluk bij de politie. Dit is met name belangrijk als u het met elkaar niet eens bent over hoe de aanrijding is ontstaan.
  • Meld uw schade bij uw aansprakelijkheidsverzekeraar voor particulieren. De gemotoriseerde verkeersdeelnemer wil mogelijk ook zijn schade op u verhalen. Het is dan ook belangrijk om uw schade zo spoedig mogelijk te melden bij uw verzekeraar, zodat uw verzekeraar de noodzakelijke maatregelen kan nemen om bewijs te verzamelen die nodig is om de aansprakelijkheid te kunnen beoordelen.
  • Meld uw schade bij uw aansprakelijkheidsverzekeraar voor particulieren. De gemotoriseerde verkeersdeelnemer wil mogelijk ook zijn schade op uw verhalen. Het is dan ook belangrijk om uw schade zo spoedig mogelijk te melden bij uw verzekeraar, zodat uw verzekeraar de noodzakelijke maatregelen kan nemen om bewijs te verzamelen die nodig is om de aansprakelijkheid te kunnen beoordelen.
  • Vraag ook om de contactgegevens van getuigen.
  • Neem contact op met een letselschadespecialist – De experts van Flyct staan altijd voor u klaar. We denken graag met u mee en begeleiden u tijdens het hele proces. We gaan voor een eerlijke schadevergoeding en een snelle afhandeling van uw zaak.

Hoe kunt u letselschade als fietser of voetganger voorkomen?

Ongelukken zijn natuurlijk niet altijd te voorkomen. Toch kunt u zelf een aantal dingen doen om een ongeluk op de fiets of lopend te voorkomen.

  • Zorg voor goede verlichting. Als fietser bent u verplicht om een werkend voor- en achterlicht op uw fiets te hebben. Het kan helpen om reflecterende kleding en accessoires te dragen. Dan bent u nog beter te zien voor autobestuurders.
  • Let op uw omgeving. Vooral in slecht verlichte gebieden is het belangrijk om extra alert te zijn op andere weggebruikers.
  • Vermijd afleiding. Gebruik uw telefoon niet terwijl u loopt of fietst, en zorg ervoor dat u altijd beide handen aan het stuur hebt.

Bent u betrokken geweest bij een ongeluk in het donker?

Als u letselschade heeft opgelopen door een ongeval in het donker, kunt u mogelijk een schadevergoeding claimen. Neem contact met ons op om uw mogelijkheden te bespreken: 088 – 100 4300 of nieuweschade@flyct.nl  Of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Benader mij*