Letselschade bij emotioneel letsel

Wanneer u letsel oploopt door een verkeersongeval of bedrijfsongeval, dan heeft dit een grote impact op uw dagelijks leven. Naast de fysieke schade die u oploopt, krijgen veel slachtoffers ook te maken met emotioneel letsel. Ze zijn getraumatiseerd door de gebeurtenis en ervaren (tijdelijk) een gederfde levensvreugde.Wanneer een ander verantwoordelijk is voor het ongeval en dus het emotionele letsel, dan heeft u recht op een schadevergoeding.

Emotioneel letsel is vaak niet in een geldbedrag uit te drukken. Een dergelijke vergoeding kan dan ook niet gezien worden als een directe schadevergoeding. Het is meer een compensatie voor het leed dat u is aangedaan. Deze compensatie heet ook wel smartengeld.

Weten hoeveel schadevergoeding u kunt krijgen na uw ongeluk?

Doe de test

 

Letselschade bij emotioneel letsel

Wanneer kan ik een schadevergoeding bij emotioneel letsel claimen?

In principe kunt u een schadevergoeding claimen wanneer een ander aantoonbaar verantwoordelijk is voor het emotionele letsel. Hiervoor moet uw zaak aan twee voorwaarden voldoen:

  1. Een ander is aansprakelijk voor het ongeval
  2. Het emotionele letsel is een gevolg van het ongeval

De eerste vereiste is vaak relatief eenvoudig aan te tonen. In een groot deel van de gevallen is de aansprakelijkheid al bepaald door de wet. Het kan zijn dat de andere partij de aansprakelijkheid niet erkent. In dat geval zult u bewijsmateriaal aan moeten leveren om de aansprakelijkheid aan te tonen.

Daarnaast is de causaliteit van belang. Dit is het verband tussen de opgelopen schade en het ongeval. Bij fysiek letsel is dit vaak eenvoudig aan te tonen. Een gebroken been is overduidelijk het gevolg van het ongeval. Bij emotioneel letsel is dit vaak niet zo eenvoudig. Het is daarom van belang dat u een ervaren letselschade advocaat of jurist inschakelt die vecht voor uw belangen.

Hoe veel letselschade kan ik claimen bij emotioneel letsel?

De hoogte van een schadevergoeding bij emotioneel letsel is afhankelijk van de mate van emotioneel letsel en in hoeverre dit effect heeft op uw leven. Dit is niet eenvoudig om te bepalen. Fysiek letsel en de kosten die daardoor gemaakt worden, zijn inzichtelijk en daardoor makkelijk te verwerken in een claim. Dit is anders bij emotioneel letsel. In dergelijke zaken wordt daardoor veel gebruikgemaakt van jurisprudentie. Er wordt dan gekeken naar vergelijkbare zaken in het verleden.

De ANWB verzamelt al ruim vijf jaar de jurisprudentie over letselschadezaken met emotioneel letsel. Deze zaken worden gepubliceerd in het smartengeldboek. Enkele voorbeeldzaken (en bedragen) uit dit boek zijn:

Metselaar (man, 42 jaar) loopt been- en voetletsel op: € 15.000,- smartengeld

Een man van 42 jaar raakt tijdens het uitgaan betrokken bij een vechtpartij. Hij loopt hier lichamelijk en geestelijk letsel op. De man zit bijna een half jaar in een rolstoel en kan veel hobby’s waarschijnlijk nooit meer uitvoeren. De rechter kent de man een smartengeldvergoeding van € 15.000,- toe.

Eigenaresse kledingzaak (vrouw, 38 jaar) loopt een whiplash op: € 6.012,- smartengeld

Door een verkeersongeval loopt een vrouw van 38 jaar een whiplash op. Door het ongeval kan zij geen eigen bedrijf meer runnen. Zij geeft aan dat ze dus haar droom heeft moeten opgeven. De rechter kent haar € 6.012,- smartengeld toe.

Schadevergoeding claimen door een letselschade advocaat

Wanneer u letselschade oploopt, is het verstandig om juridische hulp in te schakelen. Dit geldt zeker bij zaken waarbij sprake is van emotioneel letsel. Deze vorm van letsel is namelijk lastiger om aan te tonen en een bedrag aan te koppelen. De juridische hulp hoeft alleen niet altijd van een letselschade advocaat te komen. Vaak is dit compleet onnodig en kost het u veel geld.

Een letselschade advocaat vraagt namelijk altijd een vergoeding voor de werkzaamheden. Dit is weliswaar vaak op no-cure-no-pay basis, maar deze constructie zorgt ervoor dat u een deel van de schadevergoeding moet afdragen aan de advocaat. U houdt dus minder geld over voor uzelf!

Een letselschade jurist biedt in dit geval uitkomst. Een jurist mag namelijk gratis voor u aan de slag. De rekening is dan voor de tegenpartij. Het enige verschil is dat een jurist niet kan procederen, maar dit is in 99% van de letselschadezaken ook helemaal niet nodig.

Schadevergoeding bij emotioneel letsel claimen

Heeft u door toedoen van een ander een emotioneel letsel opgelopen? Dan heeft u recht op een schadevergoeding. De letselschade jurist van Flyct helpt u aan het bedrag dat u toekomt. Wij gaan de strijd aan met de tegenpartij en claimen de schadevergoeding.

Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder: 088 – 100 4300 of nieuweschade@flyct.nl
Of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Benader mij*