Wanneer is er sprake van een whiplash?

Een whiplash (of zweepslag) is een veelvoorkomende vorm van letselschade. Het is een aandoening in de nek door een plotselinge klap naar achteren, naar voren of zijwaarts. De klap zorgt ervoor dat de spieren extra belast worden. Door de extra belasting raken de zenuwen beschadigd. Dit leidt tot lichamelijke klachten. De symptomen beginnen meestal enkele dagen na een aanrijding of ander verkeersongeluk. Een whiplash heeft vaak verstrekkende gevolgen voor uw dagelijkse werkzaamheden en levensgenot. Hierdoor loopt u schade op. Deze schade kunt u verhalen op de aansprakelijke partij door een letselschadeclaim.

Weten hoeveel schadevergoeding u kunt krijgen na uw ongeluk?

Doe de test

Heb ik recht op een schadevergoeding?

U heeft recht op een schadevergoeding bij whiplash wanneer iemand anders verantwoordelijk is voor de geleden schade. Wilt u op voorhand zeker weten dat uw letselschadezaak kans van slagen heeft, vul dan de letselschadetest in. In 3 minuten weet u recht heeft op een letselschade naar aanleiding van uw whiplash.

Smartengeld bij whiplash

Wanneer iemand anders verantwoordelijk is voor de whiplash, kunt u kunt alle schade claimen die voortvloeit uit het ongeval. Welke schade dit precies is, hangt sterk af van uw persoonlijke situatie. Vaak zien wij de volgende schadeposten terugkomen in een whiplash letselschadeclaim:

  • Smartengeld
  • Medische kosten
  • Verlies van arbeidsvermogen
  • Verlies van zelfwerkzaamheid

Het is goed mogelijk dat u nog veel meer schade heeft opgelopen door de whiplash. Het is belangrijk om met een ervaren jurist de geleden schade te inventariseren. Zo krijgt u de schadevergoeding waar u recht op heeft.

Voorbeelden van bedragen

De hoogte van de schadevergoeding is niet op voorhand te bepalen er is namelijk geen standaard schadevergoeding vastgesteld bij een whiplash. Uw schadevergoeding zal gebaseerd worden op opgelopen materiële en immateriële schade. Bij immateriële schade kunt u denken aan een smartengeld vergoeding. Dit zijn psychische, lichamelijke schade of klachten die zijn ontstaan na een ongeluk. Het gaat om onzichtbare schade en het is lastig daar een bedrag voor te bepalen.

Hieronder worden enkele voorbeelden uit de smartengeldgids genoemd.

Man | 42 jaar | vertegenwoordiger | €7.403,-

Hij is stilstaand in een file van achteren aangereden. Ten gevolge hiervan heeft hij een whiplash opgelopen, zich uitend in hoofdpijn, concentratieverlies, duizeligheid, tintelingen vanuit de nek uitstralend naar armen en benen. Na aanvankelijk 100% arbeidsongeschiktheid, 3 jaar na het ongeval weer 100% arbeidsgeschikt. Heeft wel nog steeds fysiotherapeutische behandeling nodig. De f.i. is vastgesteld op 5%. Kan zijn hobby, motorrijden, niet meer beoefenen.

Man | telefonisch verkoper | €7.597,-

Hij is in zijn auto van achteren aangereden door een vrachtwagen. Als gevolg hiervan zijn nekklachten ontstaan. Het functieverlies als gevolg van het ongeval is vastgesteld op 4% gehele mens. Tevens is aannemelijk geoordeeld dat hij meer cognitieve stoornissen ervaart die aan het ongeval moeten worden toegeschreven. Een en ander heeft tot beperkingen geleid.

Man | 35 jaar | metselaar | €8.231,-

Hij is in botsing gekomen met een linksafslaande tegemoetkomende auto. Hierbij heeft hij nek- en hoofdpijnklachten opgelopen, resulterend in een whiplash; tevens had hij letsel aan zijn knie. Door de whiplash heeft hij blijvend last van hoofdpijn, duizeligheid, concentratie- en geheugenstoornissen, alsmede houding- en belastingafhankelijke, in omvang toenemende, lage rugklachten. De f.i. is vastgesteld op 2%. Geen sprake van arbeidsongeschiktheid.

Man | 39 jaar | rij-instructeur | €17.235,-

Ten gevolge van een aanrijding heeft hij een whiplash opgelopen. Volledig arbeidsongeschikt geworden. Ook werkzaamheden in en rond het huis geven problemen. De f.i. is vastgesteld op 5%. Bij de vaststelling van de hoogte van het smartengeld heeft de rechtbank naar vergelijkbare gevallen gekeken.

Heb ik een advocaat nodig bij een whiplash?

Juridische hulp inschakelen om u te helpen bij uw schadeclaim is van groot belang. Het is alleen lang niet altijd nodig om een advocaat in te schakelen. Een groot deel van de letselschadezaken wordt opgelost buiten de rechtbank. Dit zorgt ervoor dat het proces sneller doorlopen kan worden en dat u dus eerder uw schadevergoeding krijgt. Flyct probeert zoveel mogelijk zaken buiten de rechtszaal af te handelen. Is een letselschade advocaat nodig dan adviseert Flyct u.

Hulp nodig?

Laat uw letselschade altijd claimen door een ervaren letselschade jurist. Iemand met de nodige kennis en ervaring op het gebied van letselschade haalt altijd meer uit uw schadevergoeding bij whiplash. Als het grootste en meest ervaren letselschadebureau van Nederland zorgt Flyct altijd dat u de maximale schadevergoeding krijgt.

Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder: 088 – 100 4300 of nieuweschade@flyct.nl
Of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Benader mij*

Veelgestelde vragen

  • Wat is een whiplash?

    Een whiplash (of zweepslag) is een veelvoorkomende vorm van letselschade. Het is een aandoening in de nek door een plotselinge klap naar achteren, naar voren of zijwaarts. De klap zorgt ervoor dat de spieren extra belast worden. Door de extra belasting raken de zenuwen beschadigd. Dit leidt tot lichamelijke klachten. De symptomen beginnen meestal enkele dagen na een aanrijding of ander verkeersongeluk.

  • Hoeveel schadevergoeding bij whiplash?

    De hoogte van de schadevergoeding is niet op voorhand te bepalen er is namelijk geen standaard schadevergoeding vastgesteld bij een whiplash. De schadeclaim wordt gebaseerd op uw situatie en de geleden schade die daarbij hoort.