Wat valt er onder arbeidsrecht?

Arbeidsrecht zijn dus alle regels die te maken hebben met werk en de relatie tussen een werknemer en een werkgever. Een werknemer is iemand die werkt en daarvoor betaald krijgt, een werkgever is iemand die een werknemer inhuurt en betaalt. Een werknemer en een werkgever ondertekenen een arbeidscontract. Hierin staan afspraken over het werk. Maar daarnaast gelden ook de regels die staan in het Burgerlijk Wetboek en eventueel ook de CAO.

In het Arbeidsrecht staan regels over de volgende onderwerpen:

  •  Arbeidsovereenkomst: Dit is het contract dat u tekent wanneer u ergens gaat werken. Hierin staan afspraken over uw salaris, werktijden en wat voor werk u gaat doen. In uw contract mogen geen afspraken staan die ingaan tegen het Arbeidsrecht.
  • Arbeidsomstandigheden: Dit zijn regels die te maken hebben met hoe en waar u werkt. Uw werkplek moet veilig en gezond zijn. U moet bijvoorbeeld daglicht hebben op uw werkplek, een bureau op de juiste hoogte en u moet met veilige machines werken. Ook moet van uw werkgever de juiste kleding krijgen wanneer dit nodig is voor uw werk.
  • Vakantie en verlof: U heeft recht op een minimum aantal vakantiedagen. Ook krijgt u doorbetaald wanneer u ziek bent en zijn er regels voor verlof wanneer u een baby heeft gekregen.
  • Ontslagregels: In dit deel van het arbeidsrecht staan voorwaardes en regels voor het nemen van ontslag, maar ook voor ontslagen worden. Denk bijvoorbeeld aan een opzegtermijn en vergoedingen.
  • Loonbetaling: Er zijn regels voor het betalen van salaris, vakantiegeld en over loonsverhogingen.

 

Wat is arbeidsrecht?

Waarom is arbeidsrecht belangrijk?

De regels en wetten in het Arbeidsrecht zijn belangrijk om werkgevers en werknemers te beschermen. Het beschermt werknemers tegen onredelijke eisen van werkgevers. En het beschermt werkgevers tegen werknemers die zich niet aan afspraken houden. Als werknemer heeft u bijvoorbeeld recht op een veilige werkplek en moet u eerlijk betaald worden voor uw werk. Als werkgever heeft u de mogelijkheid om werknemers aan te nemen en te ontslaan, maar binnen de regels van het arbeidsrecht. Wanneer alles goed gaat, zijn de regels misschien niet zo heel belangrijk. Maar wanneer er discussie of zelfs ruzie ontstaat is het belangrijk om te weten wat wel en niet mag.

Wat als er een conflict ontstaat?

Helaas ontstaan er regelmatig conflicten tussen werknemers en werkgevers. Bijvoorbeeld over loonsverhoging of het beëindigen van een contract. Het beste is om eerst samen in gesprek te gaan en het conflict onderling op te lossen. De regels uit het Arbeidsrecht kunnen hierbij helpen. Lukt het niet om er samen uit te komen? Dan kunt u een jurist of advocaat vragen om te helpen. 

De experts van Flyct geven u graag advies bij een arbeidsconflict. Ze kunnen bijvoorbeeld een vso voor u checken, een brief voor u schrijven of zelfs de hele zaak van u overnemen. Benieuwd wat wij voor u kunnen doen? Op deze pagina leest u meer over rechtshulp bij arbeidsrecht. Of neem direct contact met ons op. 

Juridisch advies bij arbeidsrecht nodig?

Heeft u een conflict met uw werkgever? Bijvoorbeeld over uw ontslag, over uw contract of over iets anders? De experts van Flyct kunnen u snel en voordelig helpen. Met onze expertise kunt u op een professionele manier uw arbeidsgerelateerde kwesties aanpakken.

Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder: 088 – 100 4300 of nieuweschade@flyct.nl
Of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Algemene voorwaarden Rechtshulp

Klik hier voor de Algemene voorwaarden van Flyct Rechtshulp.

Benader mij*
Heeft u de algemene voorwaarden gelezen?*