Een ongeluk tijdens uw werk

Een bedrijfsongeluk is een ongeluk dat gebeurt wanneer u aan het werk bent. Dit kan gebeuren op de werkvloer, maar ook op andere plekken waar u voor uw werkgever aan het werk Ook als u voor uw werk onderweg bent, kunt u een ongeval krijgen waarvoor uw werkgever aansprakelijk is. Helaas lopen de meeste mensen bij een bedrijfsongeluk letsel op, bijvoorbeeld een gebroken been of brandwonden. Maar ook ernstige blessures waardoor u lang niet kunt werken. Dit kan impact hebben op uw inkomen, uw situatie thuis en op hoe u zich voelt. Dit betekent dat u letselschade heeft.

wat is een bedrijfsongeluk

Verschillende soorten bedrijfsongelukken

Er zijn veel verschillende soorten bedrijfsongelukken. Welke ongelukken veel voorkomen, hangt natuurlijk af van de sector waarin u werkt en wat voor werk u doet. We hebben onze letselschadebehandelaar Josine gevraagd welke ongelukken zij vaak tegenkomt in zaken van cliënten.

“Wat ik vooral hoor van mijn cliënten zijn valpartijen, ongelukken met machines of
gevaarlijke stoffen en ongevallen met een voertuig. Krijgt u zo’n ongeluk, meldt dit dan altijd bij uw werkgever. Bij een ernstig ongeval, bijvoorbeeld als u naar het ziekenhuis moet, dan moet een werkgever het altijd melden bij de Arbeidsinspectie. Er komt dan veel op u af en Flyct kan u dan begeleiden in het verhalen van uw schade en u uitleg geven op uw rechten en plichten richting uw werkgever. Mijn taak is om u zo goed mogelijk te begeleiden en te zorgen dat u deze vervelende situatie zo snel mogelijk achter zich kunnen laten.”

Hieronder leggen we de voorbeelden van Josine verder uit.

Voorbeelden bedrijfsongelukken

1. Valpartijen

Dit is een van de meest voorkomende bedrijfsongevallen. Werknemers
glijden uit op een natte vloer, vallen van een trap of steiger of struikelen over
gereedschap.

2. Machine-ongelukken

In de bouw of in een fabriek gebeuren veel ongelukken met
machines. Iemand komt knel te zitten in een machine, vliegt er een onderdeel los, snijdt zich of krijgt een brandwond. Vaak is de oorzaak het verkeerd gebruiken van de machines of slecht onderhoud.

3. Gevaarlijke stoffen

Blootstelling aan schadelijke chemicaliën of gevaarlijke dampen kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Dit komt vooral voor in fabrieken en
laboratoria.

4. Ongelukken transport

Wanneer u voor uw werk op een heftruck rijdt of andere voertuigen bestuurt op bijvoorbeeld een bouwterrein, dan tellen ongelukken met deze voertuigen ook als bedrijfsongelukken.

Wie is verantwoordelijk voor een bedrijfsongeluk?

In Nederland heeft de werkgever een wettelijke zorgplicht. Dit betekent dat hij moet zorgen voor een veilige werkplek. De werkgever is verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen om ongelukken te voorkomen, zoals het geven van veiligheidsinstructies, het onderhouden van machines en het laten dragen van de juiste beschermingsmiddelen. Denk hierbij aan veiligheidshelmen, handschoenen of beschermbrillen.

Josine legt dit verder uit: “Als een werkgever zich niet houdt aan deze zorgplicht en er gebeurt een ongeluk, dan is de werkgever hiervoor verantwoordelijk. Hij kan dan door zijn medewerker aansprakelijk worden gesteld en moet een schadevergoeding betalen. Mijn collega’s of ikzelf kunnen u helpen met het claimen van een schadevergoeding. Samen kijken we hoe groot uw schade is en hoe we dit op de snelste manier kunnen verhalen.”

Josine Rademaker

Wat zijn de gevolgen van een bedrijfsongeluk?

De gevolgen van een bedrijfsongeluk zijn heel wisselend. Soms zijn er wonden die snel genezen, maar het kan ook zijn dat iemand maanden moet herstellen. Dit zijn een aantal gevolgen van een bedrijfsongeluk:

  • Tijdelijke arbeidsongeschiktheid: U kunt tijdelijk niet werken door uw verwondingen.
  • Blijvende arbeidsongeschiktheid: In ernstige gevallen kunt u blijvend arbeidsongeschikt raken, waardoor u niet of niet volledig kunt werken
  • Medische kosten: De kosten voor medische behandelingen, revalidatie, en eventuele aanpassingen in huis of bijvoorbeeld huishoudelijke hulp.
  • Emotionele gevolgen: Een ongeval kan ook psychologische gevolgen hebben, zoals angst, stress of trauma.

Heeft u een bedrijfsongeluk gehad?

Dan kunt u contact opnemen met een van onze letselschade-experts. Onze collega’s,
bijvoorbeeld Josine, staan voor u klaar. Als u letselschade heeft opgelopen door een bedrijfsongeluk, kunt u mogelijk een schadevergoeding claimen.

Benieuwd of u recht heeft op een schadevergoeding na een bedrijfsongeluk? Neem dan contact met ons op en wij helpen u graag verder: 088 – 100 4300 of nieuweschade@flyct.nl  Of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Benader mij*