Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst is een afspraak tussen een werknemer en een werkgever over het beëindigen van een contract. De afkorting is vso. De bedoeling van een vso is om samen afspraken te maken over het ontslag, zonder dat het UWV of de rechter moet helpen.

In de vso staan afspraken zoals:

  • Einddatum van de arbeidsovereenkomst
  • Ontslagvergoeding: soms krijgt u geld van uw werkgever wanneer u ontslag krijgt
  • Vakantiedagen en openstaande verlofuren: u spreekt af of u uw vakantiedagen en andere verlofuren opneemt of dat u ze laat uitbetalen.
  • Concurrentiebeding of relatiebeding: dit zijn afspraken over bij wie en voor wie u mag werken nadat u weggaat bij het bedrijf. Bijvoorbeeld bij welke concurrenten u niet mag werken en of u nog contact mag hebben met klanten en partners van het bedrijf waar u weg gaat
  • Getuigschrift en referenties: in een getuigschrift staat wat voor werk u gedaan heeft voor het bedrijf en hoe lang u er gewerkt hebt. U kunt ook afspreken of een nieuwe werkgever mag bellen voor een referentie. 
wat is een vso

Waar moet u op letten bij een vso?

Een vso is een officieel document. U moet zich houden aan de afspraken die erin staan. Het is dus erg belangrijk om goed na te denken over welke afspraken u wel en niet wil maken. En staan de afspraken daarna op papier? Controleer dan goed of alles erin staat wat u met uw werkgever hebt afgesproken. Expert Lucas de Vreede heeft een tip: “Teken nooit iets waar u over twijfelt of waar u het niet helemaal mee eens bent. Wanneer u uw handtekening onder de vso hebt gezet, zijn de afspraken definitief en kunt u er niet meer op terugkomen. Mijn advies is daarom om altijd goed op de volgende punten te letten: 

Vrijwilligheid en instemming

 U mag niet gedwongen worden om akkoord te gaan met de vso. Zorg ervoor dat u achter de gemaakte afspraken staat en dat u begrijpt wat er is vastgelegd.

Opzegtermijn

Controleer of uw werkgever zich houdt aan de wettelijke opzegtermijn of de opzegtermijn die in uw contract staat. Is dit niet zo, dan kan het zijn dat de vso niet geldig is. 

Recht op een WW-uitkering:

Wanneer u en uw werkgever in onderling overleg uw contract opzeggen, heeft u meestal recht op een WW-uitkering. Maar dan moet de tekst in de vso wel staan dat de werkgever het initiatief heeft genomen om uw contract op te zeggen. Er mag nadrukkelijk niet instaan dat uw zelf uw contract opzegt of dat u ziek bent. 

Ontslagvergoeding

Controleer of de vergoeding redelijk is. Hoe hoog het bedrag is, hangt af van hoe lang u in dienst bent geweest, hoe oud u bent en waarom uw contract wordt stopgezet. 

Bedenktermijn

U heeft het recht om binnen twee weken na het tekenen van de vso terug te komen op uw beslissing. U hoeft hiervoor geen reden te laten weten. Dit wordt de bedenktermijn genoemd.

Waar aan denken bij ontslag?

De vso is erg belangrijk bij een ontslag. Maar er zijn ook andere zaken waar u aan moet denken wanneer u wordt ontslagen. Wil uw werkgever u ontslaan? Dan heeft u misschien recht op een transitievergoeding. Dit is een bedrag dat u krijgt, zodat u inkomsten heeft tijdens het zoeken van een andere baan. Wordt u op staande voet ontslagen? Dan heeft u soms geen recht op een WW-uitkering. En bent u ziek tijdens uw ontslag? Dan zijn er regels voor het re-integreren wanneer u weer beter bent.

Onze experts Lucas heeft nog een tip voor u: “Het is van groot belang om een goede relatie te onderhouden met uw werkgever, maar tegelijkertijd is het belangrijk om uw rechten kenbaar te maken. Uit de praktijk blijkt dat een verslechterde verstandhouding eventuele onderhandelingen of gesprekken bemoeilijkt.”

Lucas en zijn collega’s kunnen u helpen bij het controleren van uw vaststellingsovereenkomst. Lucas: “Twijfelt u of u de vso moet tekeken? Of wil u overleggen over de inhoud van de vso? Dan kijk ik graag met u mee. We kunnen ook voor u onderhandelen met uw werkgever over betere voorwaarden van uw ontslag. Ons doel is om uw rechten te beschermen en ervoor te zorgen dat uw contract op een eerlijke manier wordt beëindigd.” 

Lucas Vreede

Hoe kan Flyct u helpen bij ontslag?

De experts van Flyct kunnen u helpen wanneer u door uw werkgever wordt ontslagen. We kunnen uw vso controleren en onderhandelen met uw werkgever. Maar we kunnen ook helpen met andere arbeidsconflicten. We denken graag met u mee.

U kunt bellen of mailen via 088 – 100 4300 of nieuweschade@flyct.nl . Of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug. 

 

Benader mij*