Aanrijding met dier? Wie is aansprakelijk?

aanrijding met een dier

Een aanrijding met een dier kan niet alleen schrikken zijn, maar ook leiden tot schade aan uw voertuig of letsel. Maar wie is eigenlijk aansprakelijk in zo’n situatie? Het antwoord hangt af van het “type” dier en de omstandigheden van het ongeluk. Hier leggen we uit hoe de aansprakelijkheid geregeld is en wat u kunt doen om schade vergoed te krijgen.

Aanrijding met een huisdier

Net als bij een ongeluk met een paard of een hondenbeet is de bezitter van het huisdier aansprakelijk voor de schade. Dit staat in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. Dit geldt ook wanneer een huisdier een verkeersongeluk veroorzaakt. Het is de plicht van een huisdiereigenaar om zijn huisdier veilig te houden. Hij moet het dier beschermen. Wanneer een hond of kat zomaar de weg op kan rennen, heeft de eigenaar niet aan die plicht voldaan. Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer de bestuurder te hard of onveilig reed.

Schade door huisdieren wordt dus meestal vergoed door de bezitter/eigenaar.

Aanrijding met een wild dier

Bij een aanrijding met een wild dier, zoals een ree, zwijn of vos, ligt de situatie anders. Wilde dieren hebben geen eigenaar, dus er is geen partij direct aansprakelijk. In sommige gevallen kan de wegbeheerder aansprakelijk worden gesteld, bijvoorbeeld wanneer er niet genoeg waarschuwingsborden voor overstekend wild staan. Of als er geen hekken staan in een  gebied met veel loslopend wild. 

Schade door wilde dieren wordt meestal niet vergoed, tenzij uw eigen autoverzekering dit dekt. Een WA-verzekering vergoedt alleen schade die u aan anderen veroorzaakt. Schade aan uw eigen voertuig is niet gedekt. Bent u casco/allrisk verzekerd, dan is een aanrijding met een dier vaak wel gedekt.

Schadevergoeding claimen voor een aanrijding met een dier

Bij een aanrijding met een dier kunnen verschillende soorten schade ontstaan. Er is vaak materiële schade. Dat is schade aan uw auto of uw fiets, maar bijvoorbeeld ook een tas, laptop, telefoon of kleding kunnen kapot zijn gegaan tijdens het ongeluk. Daarnaast kunnen er medische kosten optreden. Kosten voor extra hulp in huis. Er kan een verlies optreden doordat u niet meer kan werken, ook kan er sprake zijn van smartengeld. De experts van Flyct gaan voor u na welke schadeposten aan de orde zijn en stellen een overzicht van deze schade op. 

Om een schadevergoeding te krijgen van de eigenaar van het dier, is het verstandig om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over het ongeluk. Maak foto’s van de situatie, vraag het telefoonnummer van getuigen en de eigenaar van het dier, bewaar rekeningen van het ziekenhuis en de garage. Hoe meer informatie u aan ons kunt laten zien, hoe beter wij voor u aan de slag kunnen met het claimen van een schadevergoeding.

Hoe Flyct u kan helpen

Bij Flyct begrijpen we hoe ingrijpend een aanrijding met een dier kan zijn, zeker als u bij het ongeluk gewond raakt. Neem contact met ons op, dan kan Flyct u helpen met:

  • Het onderzoeken van de aansprakelijkheid.
  • Het indienen van een schadeclaim.
  • Het verkrijgen van een eerlijke vergoeding.

Onze hulp is altijd kosteloos voor slachtoffers, omdat wij onze kosten verhalen op de aansprakelijke partij.