Valpartijen

Een van de meest voorkomende bedrijfsongevallen is een valpartij. Bijvoorbeeld uitglijden over een natte vloer, struikelen over losliggend gereedschap of vallen van een ladder of een steiger. Valpartijen vinden vaak plaats in magazijnen, op bouwplaatsen, of zelfs op kantoor. De oorzaken zijn meestal gladde of natte vloeren, ongelijke oppervlakken, losliggende spullen of kabels of slecht onderhouden trappen.

Onze letselschade-expert Josine Rademaker heeft een voorbeeld uit de praktijk. “Een werkgever zorgde niet voor een deugdelijke trap in het magazijn, terwijl een werknemer al een aantal keer had aangegeven dat de trap vervangen moest worden. Op een dag gaat het mis. Een trede breekt af en de werknemer valt naar beneden. Hij valt hard op zijn schouder en is maanden uit de roulatie wegens schouderklachten.” 

bedrijfsongeluk valpartij

Ongelukken met machines

In de bouw en in fabrieken wordt veel gewerkt met machines. Dat levert natuurlijk veel voordelen op. Maar het werken met machines kan ook gevaarlijk zijn, wanneer ze niet op de juiste manier gebruikt worden of niet goed onderhouden zijn. Bedrijfsongelukken die vaak voorkomen met machines zijn: klem zitten tussen delen van een machine, snijwonden, brandwonden en soms zelfs amputaties.

Josine heeft 2 voorbeelden van zaken waarin zij letsel door machines heeft meegemaakt. “De eerste zaak ging om een machine waarvan iets losschoot. Dat stukje vloog in het oog van mijn cliënt. Helaas droeg hij geen veiligheidsbril en hield er helaas blijvende oogschade aan over.” 

De andere zaak van Josine heeft juist te maken met het ontbreken van een machine. “Mijn client was in de haven aan het werk. Er moesten balken naar beneden. Dit gebeurde altijd met een hijskraan. Maar deze was er op dat moment nog niet. Dus besloot een collega de balk naar beneden te gooien. Mijn cliënt stond beneden en kreeg de balk hard tegen zijn hoofd.  Hij raakte buiten bewustzijn en liep hoofdletsel en tandletsel op.” 

Ongelukken met gevaarlijke stoffen

Werkt u met chemische of gevaarlijke stoffen, bijvoorbeeld in een laboratorium, fabriek of als schoonmaker? Dan brengt dat natuurlijk risico’s met zich mee. Bedrijfsongelukken die vaak gebeuren met chemische stoffen zijn: verbranding door zuur of andere bijtende stoffen, vergiftiging door inademen van giftige dampen, of irritatie aan huid en ogen.  

Hoe voorkom je ongelukken met gevaarlijke stoffen?

  • Draag altijd persoonlijke bescherming, zoals handschoenen, brillen en maskers
  • Zorg voor een goede ventilatie op de werkplek
  • Volg de veiligheidsinstructies voor het gebruik en de opslag van gevaarlijke stoffen

Ongelukken met voertuigen

Een ander type bedrijfsongeluk dat vaak voorkomt, is een ongeluk met voertuigen. Een werknemer kan bijvoorbeeld een verkeersongeluk krijgen met een vrachtwagen of bedrijfsauto wanneer hij onderweg is naar een klant. Of er kan een ongeluk gebeuren met het laden en lossen van goederen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan aanrijdingen met heftrucks in een magazijn. 

Josine heeft een voorbeeld uit de praktijk met een traktor. “Mijn cliënte was als fruitplukster aan het werk. Ze stond achter een reling van een traktor. Een van haar collega’s bestuurde de traktor en trok plotseling op. Mijn cliënte kwam hard ten val en liep ernstig letsel aan haar rug op.” 

Josine Rademaker

Overbelasting

U denkt er misschien niet meteen aan, maar overbelasting is ook een bedrijfsongeluk. Heeft u bijvoorbeeld rugklachten door verkeerd of te zwaar tillen, bent u overspannen door een te hoge werkdruk of heeft u rsi door veel dezelfde beweging te maken? Dan is dit officieel ook een bedrijfsongeluk, want de klachten zijn ontstaan tijdens het werk. Dit type bedrijfsongeluk komt vooral voor bij mensen in de zorg, logistiek en de bouw. Maar natuurlijk ook kantoormedewerkers kunnen hier last van krijgen.

Hoe voorkomt u overbelasting?

  • Zorg voor de juiste werkhouding
  • Volg een training om op een goede manier te leren tillen
  • Neem genoeg pauzes

Heeft u een bedrijfsongeluk gehad?

Door een bedrijfsongeluk kunt u helaas langdurige gezondheidsklachten hebben. U heeft bijvoorbeeld veel pijn, kan een tijd niet werken en bent beperkt in wat u in huis kunt doen. Heeft u een bedrijfsongeluk gehad en vraagt u zich af of u een schadevergoeding kunt claimen? Neem dan contact op met Josine of een van de andere letselschade experts van Flyct via 088 – 100 4300 of nieuweschade@flyct.nl . Of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug. We denken graag met u mee en zorgen ervoor dat u een eerlijke schadevergoeding krijgt. 

 

Benader mij*