Wat zijn mijn rechten bij ontslag?

1. Opzegtermijn

Uw werkgever moet zich aan een wettelijke opzegtermijn houden, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt in uw arbeidscontract of cao. De opzegtermijn is hoe lang u nog blijft werken voor uw werkgever voor uw contract afloopt. Hoe lang deze termijn is, hangt af van hoe lang u al in dienst bent bij deze werkgever. Het varieert meestal van 1 maand tot 4 maanden.

2. Ontslagvergoeding

Soms heeft u recht op een ontslagvergoeding. We noemen dit ook wel een transitievergoeding. U krijgt dit bedrag om de overstap naar een nieuwe baan makkelijker te maken. U heeft dan inkomsten tijdens het zoeken naar een nieuwe baan. De hoogte van deze vergoeding hangt ook af van hoe lang u in dienst bent en van uw salaris.

3. WW-uitkering

Wanneer uw werkgever besluit om u te ontslaan en u niet zelf ontslag neemt. En wanneer u niet op staande voet wordt ontslagen, heeft u misschien recht op een WW-uitkering. Dit is een werkloosheidsuitkering. U krijgt dit bedrag van de overheid, maar u moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. U moet actief op zoek gaan naar een nieuwe baan en u moet een minimaal aantal weken achter elkaar gewerkt hebben. 

4. Vso

 Als u en uw werkgever samen besluiten dat je contract stopt, tekenen jullie allebei een vaststellingsovereenkomst. De afkorting is vso. In een vso staan afspraken over uw ontslag, bijvoorbeeld over hoe lang u nog in dienst blijft, of u voor concurrenten mag werken en of u een ontslagvergoeding krijgt. U heeft het recht om deze overeenkomst eerst rustig door te nemen en eventueel advies. 

 

5. Vakantiedagen en overuren

U heeft recht om uw vakantiedagen nog op te nemen of om ze uit te laten betalen. Overuren of ander soort verlof uren mag u ook uit laten betalen. Controleer of dit is meegenomen in de eindafrekening van uw contract. 

Wat zijn mijn plichten bij ontslag?

1. Opzegtermijn

U bent verplicht om te blijven werken totdat uw contract officieel is afgelopen. Soms spreekt u met uw werkgever iets anders af.

2. Spullen inleveren

 U moet alle spullen inleveren die u van uw werkgever heeft gekregen of geleend. Bijvoorbeeld uw laptop, sleutels van het kantoor of apparatuur. U mag ook geen documenten houden die van uw werkgever zijn. 

 

3. Geheimhoudingsplicht

 Vaak staat er in een arbeidscontract iets over geheimhouding. Dit betekent dat u ook na het einde van uw contract geen vertrouwelijke informatie over het bedrijf mag delen met anderen.

 

4. Meewerken aan het beëindigen van uw contract

U moet meewerken aan de administratieve afhandeling van uw ontslag. Bijvoorbeeld door formulieren te ondertekenen en declaraties in te leveren. 

 

Wat als u het niet eens bent met uw ontslag?

Wordt u ontslagen, maar bent u het er niet meer eens? Dan kunt u bezwaar maken tegen uw ontslag. Onze expert Lucas de Vreede legt het uit. “Vindt u dat u onterecht bent ontslagen? Dan kan Flyct u helpen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen, zodat we vanaf het begin met u mee kunnen denken. Wat wij voor u kunnen doen is de vaststellingsovereenkomst controleren, voor u onderhandelen met uw werkgever of bezwaar maken tegen het ontslag. We zorgen dat u er niet alleen voor staat.”

Lucas vertelt verder: “Onlangs hebben wij nog een VSO gecontroleerd. Alhoewel foute of ontbrekende bepalingen zeldzaam zijn, is een controle altijd van groot belang. Een ontbrekende bepaling in de VSO kan namelijk ertoe leiden dat u geen recht heeft op een werkloosheidsuitkering. Bovendien namen wij in deze situatie het contact met uw werkgever over, zodat de cliënt zich kon focussen op het vinden van een nieuwe baan.”

Lucas Vreede

Flyct helpt bij ontslag

Ontslag kan erg vervelend zijn, maar u staat er niet alleen voor. De experts van Flyct staan klaar om u te helpen bij het doornemen van uw rechten en plichten, en kunnen adviseren over uw opties. Of het nu gaat om een ontslagvergoeding, het controleren van een vso of het indienen van een bezwaar, wij staan aan uw zijde.

Meer weten over hoe Flyct u kan helpen bij ontslag? Neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. U kunt bellen of mailen via 088 – 100 4300 of nieuweschade@flyct.nl . Of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug. 

 

Benader mij*