Wanneer is er sprake van een arbeidsconflict?

Een arbeidsconflict ontstaat wanneer een werknemer en een werkgever het niet met elkaar eens zijn. Ze hebben verschillende verwachtingen, meningen of belangen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een werknemer vindt dat hij te veel overuren maakt, of wanneer een werkgever vindt dat de werknemer niet voldoet aan de functie-eisen. Soms ontstaan conflicten doordat communicatie niet goed verloopt of doordat er onduidelijkheid is over afspraken.

Onze expert Lucas Vreede heeft recent een zaak behandeld over een vaststellingsovereenkomst (vso). “Onze client, de werknemer, ontving van zijn werkgever een vso. Deze vso moest gecontroleerd worden om er zeker van te zijn dat onze cliënt op de juiste wijze uit dienst zou gaan. Wij hebben vooral goed gekeken naar de hoogte van de transitievergoeding. Dat is het bedrag dat een werknemer krijgt van de werkgever wanneer hij ontslagen wordt, om op een goede manier een overstap te maken naar een nieuwe baan.  Ook hebben we een aantal bepalingen in de vso gecontroleerd en aangepast. Zo zorgden we ervoor dat de vso voldeed aan de voorwaarden voor een werkloosheidsuitkering.”

wat is een arbeidsconflict

Verschillende soorten arbeidsconflicten?

Onze expert Lucas de Vreede werkt veel met cliënten die een arbeidsconflict hebben met hun werkgever. “Elke zaak die we behandelen is weer anders.  Maar toch zijn er een aantal standaardsituaties waar een arbeidsconflict uit kan komen.” 

  • Conflict over functioneren: Wanneer een werkgever vindt dat een werknemer zijn werk niet goed doet en een werknemer is het hier niet mee eens.
  • Conflicten over werktijden en werkdruk: Dit ontstaat wanneer een werknemer vindt dat hij teveel overuren moet maken of de werkdruk te hoog is en wanneer de werkgever dit probleem niet erkent of niet wil oplossen.
  • Conflicten over loon: Dit kan gaan over het niet betalen van salaris, een loonsverlaging waar de werknemer het niet mee eens is of een meningsverschil over een loonsverhoging.
  • Conflicten over arbeidsomstandigheden: Denk bijvoorbeeld aan een werkplek met weinig daglicht, oude machines waarmee een werknemer moet werken of werk waarvan iemand lichamelijke klachten krijgt.
  • Ontslagconflict: Dit is een conflict dat ontstaat wanneer een werknemer het niet eens is met zijn ontslag, een reorganisatie of een vaststellingsovereenkomst.

Hoe voorkomt u een arbeidsconflict?

Goede communicatie tussen een werkgever en een werknemer voorkomt het grootste deel van de arbeidsconflicten. Zo lang u in gesprek blijft met uw werkgever, probeert om echt naar elkaar te luisteren en goede afspraken maakt, kunt u een arbeidsconflict waarschijnlijk voorkomen”, vertelt Lucas. “Zorg ervoor dat u en uw werkgever belangrijke afspraken over uw werkuren, salaris, en arbeidsvoorwaarden goed vastleggen in uw contract. Bespreek problemen zo snel mogelijk en probeer samen een oplossing te vinden. Vraag uw werkgever om regelmatig een functioneringsgesprek met u te houden. Op deze manier zorgt u ervoor dat u de relatie met uw werkgever goed houdt”.

Wat moet u doen bij een arbeidsconflict?

Een arbeidsconflict kan een grote impact hebben op uw werkplezier en uw leven. Daarom is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Begin met het bespreken van het probleem met uw werkgever. Probeer samen een oplossing te vinden en maak hierbij gebruik van de regels uit het arbeidsrecht. Als het conflict niet onderling opgelost kan worden, is het verstandig om een jurist of mediator in te schakelen. De juristen van Flyct staan dan voor u klaar, bijvoorbeeld Lucas Vreede.

De experts van Flyct kunnen u begeleiden bij een arbeidsconflict. Wij geven advies, kunnen bemiddelen en uw belangen behartigen bij juridische stappen. Onze experts hebben ervaring met verschillende soorten arbeidsconflicten en werken door heel Nederland. Of het nu gaat om onderhandelen over een ontslagregeling, een conflict over loon of problemen met arbeidsomstandigheden, Lucas en zijn collega’s staan voor u klaar.

Lucas Vreede

Ontdek wat Flyct voor u kan doen

Bent u benieuwd hoe wij u kunnen helpen bij een arbeidsconflict? Neem dan contact met ons op.

U kunt bellen of mailen via 088 – 100 4300 of nieuweschade@flyct.nl . Of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug. 

 

Benader mij*