Wat is overlijdensschade?

Wanneer iemand is overleden door toedoen van een ander, kan het zijn dat nabestaanden overlijdensschade kunnen claimen. Deze schade kan bijvoorbeeld zijn de kosten van de begrafenis, maar bijvoorbeeld ook het inkomen van degene die is overleden en een bedrag voor emotionele schade. Niet iedereen kan aanspraak maken op overlijdensschade.

De personen die aanspraak maken op een schadevergoeding zijn:

  • de wettige echtgenoot of geregistreerd partner van de overleden persoon
  • de minderjarige kinderen van de overledene

De experts van Flyct kunnen u helpen met het claimen van overlijdensschade. U heeft voor het claimen van een schadevergoeding meestal geen letselschadeadvocaat nodig. De juristen van Flyct staan y graag bij in deze moeilijke periode.

Alles over schadevergoeding na een overlijden

Hoe kan overlijdensschade ontstaan?

Overlijdensschade ontstaat wanneer iemand overlijdt door een ongeluk, bijvoorbeeld een verkeersongeluk, een bedrijfsongeluk of een ander ongeluk waarbij iemand anders schuldig is.

Het overlijden heeft natuurlijk grote gevolgen voor de familie. In het geval van overlijdensschade hebben we het niet alleen over het verdriet, maar ook over financiële schade.  Denk bijvoorbeeld aan het wegvallen van het inkomen van de overledene. Dit kan financiële problemen veroorzaken voor de nabestaanden. Ook kunnen er medische kosten door het overlijden, zoals ziekenhuisrekeningen of therapiekosten voor de achtergebleven familieleden.

Overlijdensschade kan ook indirecte gevolgen hebben, zoals verstoorde gezinsstructuren en het wegvallen van belangrijke steunsystemen. Kortom, overlijdensschade ontstaat op verschillende manieren en heeft een diepgaande impact op zowel praktische als emotionele aspecten van het leven van degenen die achterblijven.

We staan u bij in dit complexe proces

Het bepalen van de schadevergoeding bij overlijdensschade is een complex proces. Daarom is het verstandig om goede juridische steun in te schakelen. De juristen van Flyct begeleiden u tijdens het hele proces. Zo weet u zeker dat u als nabestaande de meeste vergoeding krijgt. Als de aansprakelijkheid wordt erkend, hoeft u zich geen zorgen te maken over de kosten van de juridische hulp, want die worden vergoed.

Soms is het ook noodzakelijk om een rekenkundige in te schakelen voor het berekenen van de vergoeding. Ook deze kosten worden vergoed.

Er komt veel op u af in deze situatie. Daarom is het fijn om contact op te nemen met onze specialisten. Zij nemen u alles uit handen, zodat u zich kunt focussen op andere zaken.

Welke kosten behoren tot overlijdensschade?

Er zijn meerdere factoren die van invloed zijn op de berekening van overlijdensschade, waaronder:

  • de leeftijd van de overledene
  • het inkomen
  • de financiële afhankelijkheid van nabestaanden
  • en toekomstige inflatie.

Gederfd levensonderhoud in geld of in natura

Soms kan het gebeuren dat de persoon die het gezin onderhield overlijdt, waardoor het gezin financieel in de problemen komt. Dit noemen we gederfd levensonderhoud in geld. Maar er zijn ook andere situaties waarin dit kan voorkomen. Het kan ook zijn dat de overledene bijvoorbeeld hielp met het huishouden, en na zijn of haar overlijden moet er dan huishoudelijke hulp worden ingeschakeld. In dat geval moet de partij die verantwoordelijk is voor het ongeval een vergoeding betalen voor de hulp die wegvalt door het overlijden.

Uitvaartkosten

Dan zijn er nog de kosten van de uitvaart. Alle kosten voor de begrafenis of crematie moeten door de verantwoordelijke partij worden vergoed. Maar hierbij moet wel rekening worden gehouden met de leefsituatie van de overledene.

Als de overledene een uitvaartverzekering had, dan wordt het bedrag dat daaruit wordt uitgekeerd afgetrokken van de schadevergoeding. U kunt immers niet twee keer dezelfde schade vergoed krijgen.

Affectieschade

Na het overlijden van een dierbare kunt u ook recht hebben op affectieschade. Dat is de emotionele pijn die iemand lijdt door het overlijden van een geliefde als gevolg van een ongeval. Deze vorm van schade wordt affectieschade genoemd.

En het geldt niet alleen bij overlijden, maar ook bij ernstig letsel kan er recht zijn op vergoeding van affectieschade.

Er zijn specifieke groepen mensen die aanspraak kunnen maken op deze vergoeding, zoals ouders, partners en zorgrelaties in gezinsverband. En de bedragen die worden uitgekeerd variëren tussen de €12.500 en €20.000, afhankelijk van de relatie met het slachtoffer.

Shockschade

U heeft recht op een schadevergoeding voor shockschade wanneer u bij een ernstig ongeluk van iemand bent geweest die dichtbij u staat. Bijvoorbeeld een familielid of een van uw vrienden. Doordat u het ongeluk heeft zien gebeuren, heeft u ernstige psychische schade opgelopen. U heeft verdriet, bent angstig of kunt niet meer goed slapen.

Hulp nodig bij uw schadeclaim?

Bent u een dierbare verloren door het toedoen van een ander? Dan heeft u waarschijnlijk recht op een schadevergoeding. De letselschade jurist van Flyct helpt u aan een eerlijke schadevergoeding. Wij gaan de strijd aan met de tegenpartij en claimen de schadevergoeding.

Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder: 088 – 100 4300 of nieuweschade@flyct.nl
Of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Benader mij*

Veelgestelde vragen

  • Hoeveel schadevergoeding krijg je bij overlijden naasten?

    Het is best ingewikkeld om te bepalen hoeveel schadevergoeding u kunt krijgen bij overlijdensschade. Daarom is het verstandig om goede juridische steun in te schakelen. Zo weet u zeker dat u als nabestaande de meeste vergoeding krijgt. En als de aansprakelijkheid erkend wordt, hoeft u zich geen zorgen te maken over de kosten van de juridische hulp, want die worden vergoed.

  • Hoe wordt overlijdensschade berekend?

    Bij het berekenen van overlijdensschade kijken we naar veel verschillende factoren. Ten eerste kijken we naar de persoon die overleden is; hoe oud was diegene, wat was zijn inkomen, hoeveel zou hij in de toekomst kunnen verdienen. Ten tweede kijken we naar de nabestaanden; hoe afhankelijk waren zij van de overledenen, waren ze bij het ongeluk, hoeveel moeten ze betalen aan de begrafenis en medische kosten.
    Het uitgangspunt is altijd dat we kijken naar hoe u op dezelfde manier kunt leven als voor het overlijden van uw naaste.

  • Wat is het verschil tussen affectieschade en shockschade?

    Het verschil tussen affectieschade en shockschade, is dat u shockschade krijgt omdat u bij het ongeluk aanwezig was. Affectieschade krijgt u voor het verlies van een dierbare of voor het verdriet dat u hebt omdat een dierbare ernstig gewond is.