Wat is affectieschade?

Affectieschade is de emotionele schade die u lijdt doordat een naaste gewond is geraakt of zelfs overleden is door een ongeval. Fysiek mankeert u dus niets, maar het leed van een naaste heeft een flinke impact op uw leven.

Dit type schade werd in eerste instantie niet gezien als een soort letselschade waar u een schadevergoeding voor kunt claimen. Sinds 1 januari 2019 is het echter mogelijk om deze schade mee te nemen in een letselschadeclaim. Heeft u affectieschade opgelopen en is een ander hiervoor verantwoordelijk? Lees dan vooral verder.

Weten hoeveel schadevergoeding u kunt krijgen na uw ongeluk?

Doe de test
Affectieschade

Schadevergoeding bij affectieschade

In principe kunt u altijd een schadevergoeding claimen wanneer een ander verantwoordelijk is voor de affectieschade. Er is in principe namelijk niets fysiek mis. Er moet dus eerst een diagnose van een medisch professional zijn. Daarna moet gekeken worden naar de oorzaak van de schade. Vanuit de oorzaak kan bepaald worden wie verantwoordelijk is. De verantwoordelijke partij moet vervolgens uw schade betalen.

Wie heeft er recht op een schadevergoeding bij affectieschade?

Niet iedereen kan aanspraak maken op een schadevergoeding bij affectieschade. De wet schrijft voor wie aangemerkt kan worden als naaste van een slachtoffer. Familieleden die hier sowieso voor in aanmerking komen zijn:

  • De partner van het slachtoffer
  • De kinderen van het slachtoffer
  • De ouders van het slachtoffer

Wanneer iemand die niet in het bovenstaande lijstje staat aanspraak wil maken op een schadevergoeding dan zal een rechter of een verzekeraar beoordelen of dit een redelijk verzoek is.

Hoe veel schade kan ik claimen bij affectieschade?

Bij affectieschade geldt er een genormeerd schadebedrag. Dit houdt in dat de hoogte van de schadevergoeding vastgelegd is. Voor nu spreekt de wet over een schadevergoeding tussen de € 12.500 en € 20.000. Het is mogelijk dat dit bedrag in de toekomst wijzigt wanneer er meer uitspraken komen over letselschade.

Letselschade bij affectieschade claimen

Heeft u hulp nodig of vragen over letselschade? Flyct helpt u graag verder.

Onze dienstverlening kost u niets én alle juridische kosten worden verhaald op de verantwoordelijke partij. Door onze gratis juridische hulp weet u dat u geen schadeposten over het hoofd ziet en dat de juiste persoon aansprakelijk gesteld wordt.

Onze letselschadespecialisten helpen u graag bij de claim of schadevergoeding. Neem vrijblijvend contact op met Flyct via nieuweschade@flyct.nl of 088 100 4300.

Benader mij*