Schade claimen bij letselschade door dieren? Flyct staat u bij. Krijg de vergoeding waar u recht op heeft door onze gratis rechtshulp.
Schade claimen bij letselschade door dieren? Flyct staat u bij. Krijg de vergoeding waar u recht op heeft door onze gratis rechtshulp.
Een dier kan, al dan niet met opzet, voor ernstig letsel zorgen. Wanneer u door een dier gewond raakt, loopt u materiële en immateriële schade op. U kunt de schade moeilijk verhalen op het dier, maar wie draait er dan wel op voor de gemaakte kosten en het ontstane leed?
In de meeste gevallen is de eigenaar van het dier aansprakelijk. Een ervaren letselschade jurist of advocaat kan u helpen de eigenaar aansprakelijk te stellen en een schadevergoeding te claimen. Wilt u weten of u aanspraak kunt maken op een letselschadevergoeding? Doe dan onze online letselschadetest. Binnen vijf minuten weet u of het letsel dat door een dier veroorzaakt is, vergoed moet worden door de eigenaar.
Weten hoeveel schadevergoeding u kunt krijgen na uw ongeluk?
Doe de testIn principe kunt u alle schade claimen die voortvloeit uit het letsel. Er zijn hiervoor twee voorwaarden:
De aansprakelijkheid geldt dus vaak voor de eigenaar van het dier. Het causale verband houdt in dat er een aantoonbaar verband moet zijn tussen ongeval en letsel. U kunt dus alleen schade claimen die direct of indirect veroorzaakt is door het dier.
Wanneer uw schade aan deze voorwaarden voldoet, kunt u in principe alle kosten en gemiste inkomsten claimen. Daarnaast kunt u een bedrag claimen voor immateriële schade. Dit is een schadevergoeding voor het verdriet of het trauma dat u overhoudt na de aanvaring met een dier.
De eigenaar is meestal aansprakelijk wanneer een dier letsel veroorzaakt. Bij letsel door dieren is er namelijk sprake van risicoaansprakelijkheid. Dit houdt in dat een eigenaar het risico accepteert dat het dier letsel kan veroorzaken. De risicoaansprakelijkheid zorgt ervoor dat een eigenaar verantwoordelijk is voor alle schade die het dier veroorzaakt. Een eigenaar kan dus ook aansprakelijk gesteld worden wanneer hij of zij niets aan het ongeval kon doen of zelfs niet eens in de buurt was.
Er zijn wel zaken bekend waarbij deze risicoaansprakelijkheid niet van toepassing is, maar dit komt zeer zelden voor. In dergelijke zaken is er vaak sprake van eigen schuld. Denk bijvoorbeeld aan een inbreker die gebeten wordt door de waakhond van het huis. De inbreker kan dan de eigenaar van het dier uiteraard niet aansprakelijk stellen voor het letsel.
De eigenaar van een dier is niet altijd te achterhalen. Katten lopen regelmatig los rond en het is vaak onmogelijk om de eigenaar te vinden wanneer het dier na het veroorzaken van letsel vertrokken is. Daarnaast hebben veel dieren niet eens een rechtmatige eigenaar. U kunt dan ook niemand aansprakelijk stellen en uw letselschade claimen. Wanneer u een hert op de motorkap krijgt en hierdoor een whiplash oploopt, dan kunt u hier niemand voor aansprakelijk stellen. U blijft dan zelf met de schade zitten.
U kunt alleen schade claimen bij dieren wanneer het ongeval valt onder het onberekenbare gedrag van een dier. In de meeste gevallen is hier sprake van. Het onberekenbare gedrag van een dier gaat gepaard met de eigen energie en het onverwachte element dat hiermee gepaard gaat. Een grote hond met veel energie kan bijvoorbeeld onverwachts tegen u opspringen, waardoor u komt te vallen. U kunt de eigenaar dan aansprakelijk stellen voor uw schade.
In bepaalde gevallen is er geen sprake van het onberekenbare gedrag van het dier. Wanneer een paard een ziekte overbrengt, dan kan de schade hiervan niet geclaimd worden. Of wanneer de eigenaar van een hond zijn dier ophitst om te bijten, dan kunt u geen schade claimen onder de noemer ‘letselschade door dieren’. In deze gevallen kunt u de eigenaar gelukkig wel direct aansprakelijk stellen, omdat deze een onrechtmatige daad begaat.
Letselschade door een hondenbeet komt verreweg het meeste voor wanneer we de letselschadezaken met dieren bekijken. Enkele andere praktijkvoorbeelden zijn:
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van zaken met letselschade door dieren. Staat uw situatie hier niet beschreven, maar denkt u wel aanspraak te maken op een schadevergoeding? Neem dan vrijblijvend contact op met onze letselschadespecialisten. Zij kunnen u vertellen of u een schadevergoeding kunt claimen.
Heeft u letselschade opgelopen door een dier en wilt u een schadevergoeding claimen? De letselschade juristen van Flyct helpen u graag. Bij elke letselschadezaak is het essentieel dat u zich bij laat staan door iemand met ervaring. De verzekeraar van de tegenpartij zal er namelijk op gebrand zijn om de schadevergoeding zo laag mogelijk uit te laten vallen. Een ervaren jurist of advocaat zorgt ervoor dat u niet benadeeld wordt door de tegenpartij en dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft.
Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder: 088 – 100 4300 of nieuweschade@flyct.nl
Of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.