Als voetganger betrokken bij een verkeersongeval

Als voetganger ben je kwetsbaar als je deelneemt aan het verkeer. Bij een verkeersongeval als voetganger is altijd een rijdend voertuig betrokken. Denk hierbij aan een auto, vrachtwagen, motor, bromfiets of fiets. Gemiddeld overlijden 59 voetgangers per jaar als gevolg van een verkeersongeval. Het aantal voetgangers dat per jaar op de spoedeisende hulp terechtkomt door een verkeersongeval, is meer dan 3000. De meeste ernstige ongevallen met voetgangers vinden plaats door een aanrijding met een auto binnen de bebouwde kom.
Ben jij als voetganger aangereden door een motorvoertuig, dan geniet je bescherming door de wet. Je wordt gezien als een ‘zwakke verkeersdeelnemer’. De WA-verzekering van het voertuig moet:

• 100% schade vergoeden als het ongeluk is veroorzaakt door de bestuurder van het motorvoertuig
• minstens 50% schade vergoeden als het ongeluk veroorzaakt is door schuld van zowel de voetganger als bestuurder van het motorvoertuig
• vaak minstens 50% schade vergoeden als het ongeluk is veroorzaakt door de voetganger

Alleen als de bestuurder van het motorvoertuig geen enkel verwijt te maken valt, hoeft de verzekeraar geen schadevergoeding te betalen. Dit komt in de praktijk zelden voor, omdat een bestuurder rekening moet houden met verkeersfouten van voetgangers. Is de voetganger jonger dan 14 jaar? Dan volgt vrijwel altijd 100% schadevergoeding.

Ben je aangereden door een fietser, dan geldt deze bescherming niet. In dat geval vergoedt de aansprakelijkheidsverzekeraar van de fietser jouw schade volledig als de fietser het ongeval heeft veroorzaakt. Heb je als voetganger ook een verkeersfout gemaakt, dan kun je meestal alsnog een deel van jouw schade verhalen. De hoogte van het percentage aan schadevergoeding is in dat geval afhankelijk van onder meer de ernst van het letsel en hoe zwaar de verkeersfouten wegen.

Flyct staat je bij wanneer je als voetganger bij een ongeval betrokken bent geraakt. Ontdek jouw recht op een schadevergoeding met de letselschadetest:

Letselschadetest

Neem vrijblijvend contact met ons op via 088-1004300 of stuur een mail naar nieuweschade@flyct.nl.