Een ongeluk met een elektrische fiets: wie is aansprakelijk?

elektrische fiets

Meer ongelukken met fietsers 

Het aantal elektrische fietsen in Nederland neemt toe. Voor het eerst zijn sinds vorig jaar in Nederland meer nieuwe elektrische fietsen verkocht dan ‘normale’ fietsen. Helaas zijn het aantal ongelukken met elektrische fietsen daardoor ook gestegen. In 2022 blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL dat er in tien jaar tijd 18% meer verkeersongevallen met ernstig letsel zijn geweest. De stijging zit vooral bij fietsers. In 2021 kwamen 110.000 verkeersslachtoffers in het ziekenhuis terecht, 66% daarvan was fietser.   

Wilt u met een veilig gevoel op de fiets zitten? Lees dan deze blog over de verkeersregels voor elektrische fietsen, de aansprakelijkheid bij een ongeluk en of u recht heeft op een schadevergoeding als u een ongeluk krijgt.  

Op welke regels moet u letten bij het fietsen op een elektrische fiets? 

Op de markt zijn er twee soorten elektrische fietsen: de normale elektrische fiets en de speed pedelec. Deze fietsen verschillen op een aantal punten en daarom gelden er ook andere verkeersregels. 

De elektrische fiets

Als u op een elektrische fiets fietst, bent u een zwakkere verkeersdeelnemer. Dit is zo omdat u minder beschermd bent dan andere weggebruikers. Voetgangers en mensen op een gewone fiets zijn ook zwakkere verkeersdeelnemers. Deze groep is wettelijk meer beschermd dan een voertuig met een motor. Als u aangereden wordt door een auto of motor, is de andere partij daarom bijna altijd aansprakelijk. Heeft u als zwakke verkeersdeelnemer geen fout gemaakt? Dan krijgt u uw schade voor 100% vergoed. Ook als u zelf (deels) schuld had aan het ongeval, vergoedt de andere partij meestal minimaal 50% van uw schade. 

Speed pedelec

Een speed pedelec gaat een stuk sneller dan een e-bike. Die laatste kan niet harder dan 25 kilometer per uur. Die begrenzing is er bij een speed pedelec niet. Deze fiets kan 45 kilometer per uur en daarom gelden er dezelfde verkeersregels als voor een bromfiets. De Speed pedelec hoort daarom thuis op de rijbaan en niet op het fietspad. Rijdt u op een speed pedelec dan bent u geen zwakkere verkeersdeelnemers en geldt de extra wettelijke bescherming niet. Op deze manier wil de overheid de kwetsbare verkeersdeelnemers beschermen tegen voertuigen die veel harder rijden. Heeft u een ongeluk met een ander gemotoriseerd voertuig, dan hangt het af van de verkeersregels wie schuldig is aan het ongeluk. Bijvoorbeeld de volgende verkeersregels: 

  • Bestuurders van rechts hebben voorrang 
  • Bij het verlaten van een uitrit, heeft het overige verkeer voorrang 
  • Verkeer op een doorgaande weg heeft voorrang 
  • Voorrang op rotondes wordt geregeld door haaientanden en de verkeersborden 

Laat Flyct u helpen

Heeft u een ongeluk gehad met een elektrische fiets? Dan is het altijd verstandig om een letselschade jurist van Flyct in te schakelen. Deze expert kan helpen bij het verhalen van uw schade. Wij stellen met de tegenpartij aansprakelijk en kijken of u recht heeft op een schadevergoeding. Door onze gratis juridische hulp weet u dat u geen schadeposten over het hoofd ziet. 

Neem contact met ons op via: nieuweschade@flyct.nl of 088 100 4300