Weer op vakantie naar het buitenland

Met alle versoepelingen is ook een vakantie in het buitenland weer mogelijk. De reisadviezen kunnen nog wel wijzigen, dus gaan meer mensen met de auto op pad en minder met het vliegtuig. Mocht hierbij iets misgaan, dan helpt Flyct u uit de brand.

Voorbereiding
Bij een voorbereiding op de reis is het ook belangrijk uit te zoeken wat de verkeersregels zijn in het land waar je naar toe gaat of doorheen rijdt.  In ieder land – ook in de EU- gelden andere regels en kan je verrast worden door boetes. Zo is het in Frankrijk verplicht een gevarendriehoek en een veiligheidsvest in de auto te hebben. Verder kun je een boete krijgen als je navigatie met flitsmeldingen hebt. Op de website van de ANWB vind je alle praktische zaken per land: https://www.anwb.nl/vakantie/landeninformatie.

Ook is het belangrijk om papieren mee te nemen. In deze digitale tijden zouden we dat bijna vergeten, maar een groene kaart als verzekeringsbewijs, zorgpasje (zorgverzekeraar) en een Europees Schadeaangifte Formulier zijn nodig voor als je betrokken raakt bij een ongeval. Wij raden aan om ook een Schadeverzekering Voor Inzittenden (SVI) af te sluiten, omdat je onverhoopte letselschade dan vergoed krijgt van je eigen verzekeraar volgens Nederlands recht.

Wat te doen na een ongeval?
Mocht je betrokken raken bij een verkeersongeval, dan zijn de volgende tips van belang:

  • Vul het schadeformulier zo volledig mogelijk in en laat de andere bestuurder ook tekenen;
  • Noteer gegevens van eventuele getuigen;
  • Maak foto’s van de voertuigen, kentekens en de verkeerssituatie;
  • Doe aangifte bij de politie: in veel landen wordt dit nog steeds als een belangrijk bewijsstuk gezien;
  • In geval van letsel (hoe licht ook): meldt dit bij een arts ter plaatse en wacht niet tot terugkomst in Nederland. In veel landen wordt letselschade als gevolg van een ongeval alleen vergoed als er binnen 48 uur een arts is geraadpleegd.

Schade? Flyct helpt!
Als de schade verhaald kan worden op de veroorzaker, dan helpt Flyct hierbij. Wij helpen bij materiële schade en letselschade, in binnen- en buitenland. Ons team van de afdeling Buitenland spreekt haar talen en heeft veel kennis van de lokale wetten. Wij kunnen u dus bijstaan bij het proces om uw schade vergoed te krijgen. Wij helpen bij het verzamelen van bewijsstukken, stellen de veroorzaker aansprakelijk en nemen contact op met zijn verzekeraar. Wij ontzorgen u verder bij dit proces.

Dit proces neemt in het buitenland vaak meer tijd in beslag. Zo wachten wij vaak maanden totdat een politierapport wordt vrijgegeven. Ook zijn er vaak medische onderzoeken bij een buitenlandse arts nodig om de schade volgens lokale maatstaven te kunnen vaststellen. Binnen de EU zijn er grote verschillen per land op dit vlak en worden de kosten van juridische bijstand niet vergoed. Indien je geen rechtsbijstandverzekering hebt, kan Flyct u op no cure no pay basis helpen.

Bel met Flyct voor de mogelijkheden op : 088-1004300 of mail naar nieuweschade@flyct.nl

Enjoy and drive safe!