Ongeluk met een elektrische fiets

Het aantal elektrische fietsen in Nederland neemt toe. Voor het eerst zijn sinds vorig jaar in Nederland meer nieuwe elektrische fietsen verkocht dan ‘normale’ fietsen. Helaas zijn het aantal ongelukken met elektrische fietsen daardoor ook gestegen. Heeft u een ongeluk meegemaakt op uw elektrische fiets? We snappen dat u geschrokken bent en even niet zo goed weet wat u moet doen. Wat u het beste kunt doen na een ongeluk en hoe wij u bijstaan leest u op deze pagina.

Weten hoeveel schadevergoeding u kunt krijgen na uw ongeluk?

Doe de test

Aansprakelijkheid elektrische fiets en speed-pedelec

Aansprakelijkheid en het recht op een schadevergoeding werken anders bij verschillende soorten (elektrische) fietsen. E-bikes zijn fietsen met trapondersteuning die tot 25 kilometer per uur kunnen. De wet behandelt e-bikes hetzelfde als fietsen.

Voor speed pedelecs gelden andere regels. Deze fietsen kunnen tot 45 kilometer per uur, daarom worden speed pedelecs voor de wet gezien als bromfietsen.

 

De elektrische fiets
Als u op een elektrische fiets fietst, bent u een zwakkere verkeersdeelnemer. Dit is zo omdat u minder beschermd bent dan andere weggebruikers. Voetgangers en mensen op een gewone fiets zijn ook zwakkere verkeersdeelnemers. Deze groep is wettelijk meer beschermd dan een voertuig met een motor. Als u aangereden wordt door een auto of motor, is de andere partij daarom bijna altijd aansprakelijk. Heeft u als zwakke verkeersdeelnemer geen fout gemaakt? Dan krijgt u uw schade voor 100% vergoed. Ook als u zelf (deels) schuld had aan het ongeval, vergoedt de andere partij meestal minimaal 50% van uw schade.

Speed pedelec
Een speed pedelec gaat een stuk sneller dan een e-bike. Die laatste kan niet harder dan 25 kilometer per uur. Die begrenzing is er bij een speed pedelec niet. Deze fiets kan 45 kilometer per uur en daarom gelden er dezelfde verkeersregels als voor een bromfiets. De Speed pedelec hoort daarom thuis op de rijbaan en niet op het fietspad. Rijdt u op een speed pedelec dan bent u geen zwakkere verkeersdeelnemers en geldt de extra wettelijke bescherming niet. Op deze manier wil de overheid de kwetsbare verkeersdeelnemers beschermen tegen voertuigen die veel harder rijden. Heeft u een ongeluk met een ander gemotoriseerd voertuig, dan hangt het af van de verkeersregels wie schuldig is aan het ongeluk. Bijvoorbeeld de volgende verkeersregels:

  • Bestuurders van rechts hebben voorrang
  • Bij het verlaten van een uitrit, heeft het overige verkeer voorrang
  • Verkeer op een doorgaande weg heeft voorrang
  • Voorrang op rotondes wordt geregeld door haaientanden en de verkeersborden

Alle kosten en gemiste inkomsten bij elkaar vormen de uiteindelijke schadeclaim. Deze dient u in bij uw werkgever. De letselschade jurist die u begeleidt in dit proces zorgt er dan voor dat de schadeclaim ook daadwerkelijk uitgekeerd wordt. Gaat hier te veel tijd overheen? Dan wordt er voor een voorschot op uw letselschade gezorgd

Schadevergoeding na ongeluk op een elektrische fiets

Als u de tegenpartij aansprakelijk wilt stellen, is het verstandig dit zo snel mogelijk te doen. Dit is een noodzakelijke stap in de letselschade procedure, omdat de schadevergoeding pas kan worden geclaimd als de aansprakelijkheid door de tegenpartij is erkend.

Bij volledige aansprakelijkheid van de tegenpartij kunt u alle schade claimen. Dit gaat om materiële schade en immateriële schade. Vaak kunt u meer smartengeld claimen dan verwacht, zelfs extra telefoonkosten of kosten voor hulp in de huishouding zijn als schade te claimen. Wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding? Flyct helpt u graag verder.

Hulp bij letselschade na een ongeluk op uw elektrische fiets

Er komt veel kijken bij een ongeluk op uw (elektrische) fiets of e-bike, eventueel medisch en/of psychisch herstel gaat niet in de koude kleren zitten. Daarom zorgt een letselschade-specialist ervoor dat u in deze veelbewogen periode niets over het hoofd ziet en helpt u met claimen waar u recht op heeft. Bij Flyct kunt u rekenen op een juridische specialist met lef en profiteert u van kosteloze rechtsbijstand en vrijblijvend advies bij letselschade.

Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder: 088 – 100 4300 of nieuweschade@flyct.nl
Of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Benader mij*