Het stappenplan bij letsel

We kunnen begrijpen dat u even niet weet wat u moet doen als u letselschade heeft opgelopen na een ongeluk. Om u meer inzicht te geven in het proces nemen we alle stappen met u door. Hieronder leest u meer over het stappenplan bij letselschade.

1. Bewijs verzamelen

De eerste stap na het ongeval is het verzamelen van bewijsmateriaal. Zorg ervoor dat u voldoende materiaal heeft om de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Maak dus foto’s van het ongeval en de schade, en noteer de contactgegevens van de getuigen.

2. Een dokter of arts bezoeken

Voor een goed herstel is het belangrijk om een dokter of arts te bezoeken na uw ongeluk. De dokter of arts kan u het beste vertellen wat nodig is om te herstellen van het ongeluk. Daarnaast is een bezoek aan de dokter of arts ook niet onbelangrijk voor het claimen van de letselschade bij de tegenpartij. De dokter of arts kan bewijzen dat uw klachten zijn ontstaan door het ongeluk.

3. Rechtshulp zoeken (zoals Flyct)

In principe kunt u uw eigen letselschadezaak regelen, maar dan loopt u het risico dat u overrompeld wordt door de verdediging van de tegenstander of diens verzekeringsmaatschappij. U ziet misschien letselschadeposten over het hoofd of gaat akkoord met een te lage vergoeding. Het is verstandiger om juridische hulp in te schakelen in de vorm van een letselschade jurist of expert.

4. Aansprakelijk stellen

Nadat u de relevante gegevens verzameld heeft, kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen. Doe dit bij voorkeur schriftelijk, zodat de aansprakelijkheidstelling goed gedocumenteerd wordt. Wacht ook niet te lang met het aansprakelijk stellen. Een letselschadezaak kan namelijk verjaren.

5. Schadeclaim wordt opgesteld

Om een eerlijke letselschadevergoeding te claimen, is het belangrijk dat u goed bijhoudt hoeveel kosten u maakt en hoeveel inkomsten u misloopt door het letsel. Aan de hand van deze bedragen, aangevuld met bedragen voor bijvoorbeeld smartengeld, wordt de uiteindelijke schadeclaim bepaald. Onze juristen helpen u graag bij de berekening van letselschade.

6. Er wordt gekeken naar een voorschot

Een letselschadezaak kan lang duren. Om ervoor te zorgen dat u niet in de financiële problemen komt, kunt u een voorschot op de schadevergoeding aanvragen.

7. Alle schadeposten worden in kaart gebracht

Om een letselschadevergoeding te claimen, moet u eerst inzicht hebben in welke schadeposten vergoed worden. Dit is vrij eenvoudig te bepalen. Alle directe of indirecte schade die u oploopt door het letsel wordt namelijk vergoed in de schadeclaim. Zodra de schade volledig vaststaat, moet de tegenpartij overgaan tot betaling.

8. De definitieve schade wordt berekend

Zodra de schade volledig vaststaat, moet de tegenpartij overgaan tot betaling. Het leed van het letsel kan na deze stappen mogelijk nog niet voorbij zijn, maar de schade wordt in ieder geval wel berekend en uitbetaald. U krijgt de financiële compensatie waar u recht op heeft.

9. Zaak wordt afgewikkeld

Uw schade is uitbetaald en u kunt zich volledig richten op het herstel.

Hulp nodig?

Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder: 088 – 100 4300 of nieuweschade@flyct.nl
Of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Benader mij*

Veelgestelde vragen

  • Hoe lang duurt een letselschade procedure?

    U vraagt zich misschien af hoe lang een letselschadezaak duurt. Weken? Maanden? Jaren? Dit hangt heel erg van de zaak af. Wel merken we dat veel slachtoffers de afhandeling van hun zaak lang vinden duren. Het is echter belangrijk om alle schade goed in kaart te brengen en te bundelen in de schadeclaim die naar de tegenpartij verzonden wordt. Om meer te weten kunt u contact opnemen met een van onze specialisten.

  • Hoe wordt de schadevergoeding berekend?

    De hoogte van de schadevergoeding bij letselschade wordt berekend aan de hand van de persoonlijke situatie van het slachtoffer en de ernst van het letsel dat is opgelopen. In de berekening spelen diverse factoren een rol.